"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Wolven in de polder

Zaterdag, 6 februari, 2021

Geschreven door: Gertom de Beer, Tim de Beer
Artikel door: Rita Pontororing

Toen kwam het moment van de verandering

[Recensie] Dit boek is voor nieuwsgierige kinderleesogen die graag over wolven lezen. We blijven met wolven dicht bij de realiteit, nu wij hier in Nederland steeds meer berichten horen over wolven die weer terugkomen. Maar dit is geen verhaal óver wolven. Neen het is een verhaal geschreven vanuit de beleving van de wolven zelf.

Dat is heel verrassend aan dit boek. Je leest een verhaal waarin de wolven zelf het avontuur beleven. Drie wolvenwelpen die op de vlucht zijn geslagen, Grijs, Grauw en zusje Gruwel.

Voor 7-plussers is het een spannend voorleesverhaal. Vooral de namen die de wolven gebruiken, maken het verhaal levendig. Kinderen kunnen zich op deze manier helemaal inleven in de wolvenwereld. Zevenjarige Arne probeert zelf te achterhalen hoe de wolven aan bepaalde namen komen. Bijvoorbeeld “De Gouden vuurbol”. Logisch dat de wolven de zon zo noemen. En dat de wolven niet in de Gouden vuurbol mogen kijken is zo herkenbaar. Bijna alle benamingen kunnen kinderen achterhalen tijdens het voorlezen. Het maakt dat ze stil staan bij de gebeurtenissen en proberen zich in te leven in de belevenissen van de wolven. En vooral de angsten van de drie wolven, dat maakt het boek spannend. Oh, wat doen de “Bromstinkers,” de Platmakers. Wat doen ze de wolven aan? Waarom doen ze dat? Een boek om méé te praten.

Let wel op bij het voorlezen aan jonge kinderen. Er zijn fragmenten die best wel naar kunnen overkomen. Maar dat is de waarde van voorlezen, stilstaan bij de gebeurtenis en erover praten.

Heaven

Voor kinderen die het boek zelf lezen en voor de volwassenen is het misschien prettiger om de namen en de verklaringen over te nemen zodat terugbladeren niet hoeft. Dat neemt de vaart weg uit het verhaal. Zeker in het begin van het verhaal als je er nog in moet komen, zorgt het voor enige stagnatie.

Zoals in het boek beschreven staat “Toen kwam het moment van de verandering”, geldt dat ook voor het verhaal. Het leven van de wolven verandert ingrijpend. Voor de volwassenen die ooit Waterschapsheuvel met plezier hebben gelezen, zullen elementen in dit boek als een herkenning beleven.

Daarom ook is het voor jeugdige lezers fijn om dit avontuurlijke en spannende verhaal van Grijs, Grauw, en Gruwel te lezen. De auteurs van Wolven in de polder, vader en zoon Gertom en Tim de Beer, zijn geïnspireerd geraakt door een boswandeling die ze ooit maakten. Ze schrikken van gekraak tussen de bomen. Wolven? In elk geval sprak deze gebeurtenis hun verbeelding aan.

Deze verbeelding hebben de auteurs heel goed kunnen vastleggen. In dit boek worden kinderen meegenomen in het verhaal.
De korte hoofdstukken maken het boek uitermate geschikt om voor te lezen. En het vergroot de leesbaarheid voor de kinderen die het boek zelf lezen.

Achterin het boek is een kaart opgenomen met de sporen van Grijs, Grauw en Gruwel. Hun tocht, gekoppeld aan actualiteiten zijn op het kaartje te volgen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles