Zaterdag, 18 mei, 2019

Geschreven door: Palacio, Raquel Jaramillo
Artikel door: Zuijderduijn, Joost

Wonder

Elk levend wezen is een wonder

[Recensie] August Pullman is een bijzondere jongen. Hij is geboren met genetische afwijkingen, waardoor hij er heel anders uit ziet dan andere kinderen. Mensen vinden hem mismaakt en lelijk, en daardoor is August niet vaak buiten en heeft hij thuisonderwijs door zijn moeder. Zijn ouders, zus en hond houden erg veel van hem en proberen August te helpen om toch een normaal leven te leiden. Zijn ouders besluiten dat het tijd is om Augustus naar een normale school te sturen. Je leest over het leven van het wonder Auggie en hoe andere mensen hem zien.

Toen ik in december een dagje in Rotterdam was om te zeggen dat ik moest stoppen met studeren door mijn gezondheid, besloot ik daarna nog naar de Donner te gaan om mijn boekenbonnen op te maken als troost. Het boek Wonder sprak mij erg aan, en ik heb een speciale versie gekocht waarbij ook een kort verhaal van een ander personage in stond. Een welbestede boekenbon, want dit boek is geweldig en behoort tot Ć©Ć©n van mijn favoriete boeken.

In het begin van het boek volg je het verhaal van Auggie, een jongen met een bijzonder gezicht. Hij heeft veel operaties gehad om zijn gezicht wat normaler te laten lijken, maar veel mensen vinden het nog schrikwekkend als ze zijn gezicht voor de eerste keer zien. Hij vindt zichzelf lelijk en hij vindt het daardoor ontzettend eng om naar een normale school toe te gaan. Hoe zullen zijn klasgenoten op hem reageren? Zal hij wel vrienden maken? Dit boek begint al erg treurig en R.J. Palacio weet gelijk de gevoelige snaar te raken. Dit boek benam me echt de adem, het was zo zielig! August is zoā€™n dappere jongen en hij verdient de gemene reacties van anderen echt niet. Ik kon me echt inleven in Auggie. Hij moet vaak naar het ziekenhuis toe en de dokters weten niet precies wat hij heeft (herkenbaar), en door zijn gezicht is het voor hem moeilijk om bij een groep te horen en veel vrienden te maken. Het is een personage waar je wel sympathie voor MOET hebben! Auggie is nog maar een kind, en zijn jeugdige blik op de wereld maakt alles ook zo aandoenlijk, maar zo wreed.

Ook krijg je de perspectieven van andere personages te lezen, zoals de zus en klasgenoten van Auggie. Ze vertellen hun eigen verhaal en hoe ze tegenover August staan. Sommige stukjes zijn echt hartverscheurend en gemeen, terwijl andere personages zo liefdevol met August omgaan. Dit boek kan je op het ene moment in huilen doen uitbarsten van frustratie en verdriet, en op het andere moment huil je door de vreugde die August meemaakt. Dit boek laat een mooie boodschap achter: beoordeel mensen niet op hun uiterlijk, maar op hun innerlijk.

Ik heb een speciale editie gekocht van dit boek, waarin ook het verhaal zit van Julian, een klasgenootje van August. Ik verklap niks over zijn rol in Wonder, maar ik moet zeggen dat ik dit verhaal niet zo geweldig vond, maar dat komt ook door het personage. Het einde van dit verhaal vond ik bevredigend, maar Julian een tof personage vinden zit er voor mij niet in. Wel is het een goede toevoeging van het verhaal en bekijk je het eens van een andere kant.

Ik vind Wonder een fantastisch boek en daarom raad ik het iedereen aan. Het verscheurt je hart, maar weet het ook op een mooie manier weer heel te maken. Dit is Ć©Ć©n van mijn beste aankopen die ik ooit heb gedaan, want dit verhaal zal nog heel lang in mijn hoofd zitten. Dit boek bevat een prachtige boodschap die ikzelf elke dag probeer na te leven. Na het lezen van dit boek, krijg je toch het idee dat elk levend wezen een wonder is, en dat het een voorrecht is om al deze wonderen te kunnen aanschouwen.

Eerder verschenen op www.nerdygeekyfanboy.com