Maandag, 26 april, 2021

Geschreven door: Martin, Claudia
Recensie door: Veen, Evert van der

Wonders of the world

Inspirerende plekken

[Recensie] In Wonders of the world zijn 140 bijzondere plekken op aarde bij elkaar gebracht. Het betreft natuurschoon en architectuur en dit levert samen een boeiende en gevarieerde verzameling van wonderen op in dit fraaie fotoboek.

In de Griekse oudheid werden er al lijsten met wereldwonderen aangelegd. Heroditus (484 – 425 voor Christus) spreekt al over de zeven wereldwonderen. Wonders of the world is opgezet volgens de werelddelen en ieder hoofdstuk wordt kort ingeleid zodat de lezer de nodige achtergrondinformatie ontvangt.

Uiteraard komen de (over)bekende onderwerpen voor die algemeen bekend zijn; ze mogen in een dergelijk boek nu eenmaal niet ontbreken en ze zijn ook fraai om te zien. Toch is het interessant dat er ook minder bekende maar minstens zo mooie plekken worden benoemd zoals de Nubische piramiden van Meroë in Soedan die dateren uit 350 en 6 tot 30 meter hoog zijn. De watervallen onder water bij Mauritius zijn een optische illusie en alleen van bovenaf zichtbaar. Dat is voor de gemiddelde toerist niet haalbaar maar deze foto, waarschijnlijk met een drone gemaakt, is evengoed fraai om te zien.

Schitterend en wél toegankelijk – wel voor de doorzetter – is dé berg van Afrika, de Kilimanjaro in Tanzania. Hij is hier prachtig vastgelegd met z’n top die boven de wolken uitkomt.

C2W

Heel anders maar ook indrukwekkend is het viaduct van Milau in Frankrijk. Het is een buitengewoon kunstzinnige foto van deze bijzondere brug die met 343 meter de hoogste ter wereld is.

Elk met een eigen karakter zijn de opnamen van Jökulsárlón op IJsland, het meer van een gletsjer, de vulkanische bron in National Park Yellowstone in de Verenigde Staten met prachtige kleuren die door micro-organismen worden gevormd. Zo zijn er veel schitterende opnamen van bijzondere natuur: Salar de Uyuni, een zoutvlakte in Bolivië, de grootste op aarde met een abstract karakter en prachtige kleuren.

Dit zijn maar enkele grepen uit de rijke verzameling fraaie foto’s die in dit boek zijn gebundeld en de lezer/kijker over onze aarde laten reizen.

Claudia Martin publiceert over mondiale reizen in boeken, tijdschriften en Lonely Planet. Haar onderwerpen zijn geschiedenis, geografie en cultuur.

Dit Engelstalige boek is een aaneenschakeling van hoogtepunten op aarde!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles