Zaterdag, 13 maart, 2021

Geschreven door: Clare, Helen Welsh
O'Byrne, Nicola
Artikel door: Groot, Denise de

Wooow! Stink jij zo?

“Gadver, wat een geur!”

[Recensie] Alles wat stinkt, zoals poep en plas, wekt hilariteit op bij kinderen. Elke leerkracht weet dat als hij of zij een boek voorleest dat daarover gaat, dat succes gegarandeerd is. Daarom was ik zo nieuwsgierig naar het boek Wooow! Stink jij zo? van Clare Helen Welsh

Dit boek gaat echter niet over poep en plas, maar over stinkende dieren. Stiekem vind ik dat veel leuker, omdat je van dieren niet altijd weet dat ze ontzettend kunnen stinken, terwijl dat bij poep en plas wel duidelijk is.

Het boek speelt zich af in een oerwoud. Een oerwoud dat prachtig weergegeven is door Nicola O’Byrne. De illustraties zijn kleurrijk en voor een tekenachtige vormgeving toch realistisch. Nicola heeft in veel landen gewoond, dus misschien heeft ze iets van haar ervaringen laten zien in dit boek. In 2014 heeft zij de Waterstones Children’s Book prize gewonnen.

Miko de maki gaat op onderzoek uit. Waar komt die stank toch vandaan? Tijdens zijn zoektocht komt hij allerlei verschillende dieren tegen. Dieren waarvan je misschien niet weet dat ze zo stinken. Zo komt Miko een miljoenpoot tegen die stinkt als hij bang is en een stinkvogel die stinkt doordat hij zoveel blaadjes heeft.

Sociologie Magazine

Ik vind het leuk dat Clare Helen Welsh een beetje informatie in de tekst heeft verstopt. De redenen waarom dieren stinken voegen naar mijn idee veel toe aan het verhaal. Clare is een juf op een basisschool. Zij wil kinderen inspireren om hun eigen verhalen te schrijven.

Na een lange zoektocht komt Miko er eindelijk achter van wie de stank was die hij rook. Een ontknoping die je misschien wel voelt aankomen maar desondanks wel grappig is.

Aan het einde van het boek heb je twee bladzijden met de super-stinkerds. Op deze bladzijden lees je wat extra informatie over de dieren die Miko in het verhaal is tegengekomen. Een leuke toevoeging wat het boek ook nog een beetje leerzaam maakt.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles