"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

World War Z

Woensdag, 22 oktober, 2014

Geschreven door: Max Brooks
Artikel door: Istvan Kops

Zombies na de apocalyps

[Recensie] Max Brooks is de zoon van filmmaker Mel Brooks en actrice Anne Bancroft en leverde met World War Z zijn debuutroman af. Het boek dat verhaalt over een wereldoorlog tegen zombies is al van 2006, maar het duurde tot 2013 voordat uitgeverij Q de vertaalrechten binnen wist te slepen. Deze uitgeverij is trouwens lekker bezig in het subgenre waartoe ook World War Z behoort. Te denken valt aan Silo van Hugh Howey en Ready Player One van Ernest Cline. Boeken waarin de aarde een flink pak slaag heeft gekregen door hetzij zombies hetzij zware vervuiling/verontreiniging en daardoor in een post-apocalyptische toestand is veranderd. Dat Max Brooks iets met zombies heeft bleek al toen hij eerder de Zombie Survival Guide schreef.

World War Z speelt zich af vlak na een wereldomvattende oorlog tegen zombies. Het einde daarvan is meteen aan het begin aan het boek bekend. De mensheid heeft de zombieplaag overleefd en is bezig met de moeizame wederopbouw van een leefbare samenleving. Dat dit niet zonder slag of stoot gaat is meteen duidelijk. De wereldbevolking is gedecimeerd en de hele wereld ligt in as en puin. Ga daar maar eens aan staan. De meeste mensen die aan dit boek beginnen zullen zich onvermijdelijk de vraag stellen of het boek te vergelijken is met de film. Nou nee, niet bepaald. Verwacht in het boek geen sprintende en over elkaar heen buitelende zombies die tegen verticale hindernissen oprennen. Een Brad Pitt met vrouw en kroost is ook in heinde en verre niet te bekennen.

Een VN-medewerker probeert door middel van interviews met allerlei mensen die in verschillende functies te maken hebben gekregen met de oorlog te reconstrueren hoe het zo ver heeft kunnen komen en wat er vlak voorafgaande aan de oorlog en tijdens de oorlog precies is gebeurd. Waar kwamen de zombies vandaan, hoe kwam het dat ze zich zo snel wisten te verspreiden, waarom waren de verschillende legers aanvankelijk zo machteloos? Het boek leest in die zin net als een wetenschappelijk verslag. De diverse interviews beslaan soms twee of drie pagina’s terwijl sommige andere de lengte van een compleet hoofdstuk aannemen en bijna als een zelfstandig kort verhaal kunnen worden gelezen. Ik moet zeggen dat ik de verschillende verhalen nogal vond wisselen van kwaliteit. Van sommigen was de toegevoegde waarde me niet echt duidelijk en sommige anderen was ik alweer vrij snel vergeten. Andere verhalen daarentegen waren nagelbijtend spannend. Vooral het verhaal waarin een vrouwelijke co-piloot in de moerassen van Louisiana moet zien te overleven en uit handen moet zien te blijven van in het slijk rondwandelende zombies nadat haar vliegtuig vanwege technische problemen is neergestort is me bijgebleven en vond ik bijna een zelfstandige roman waard.

Al met al een boeiend onderwerp dat naar mijn smaak een beetje onevenwichtig is uitgewerkt. Wel moet ik mijn complimenten maken voor de gedurfde vorm waarin het boek is gegoten. Een roman verpakt in interviews en voorzien van een notenapparaat, dat zie je niet elke dag.

Boekenkrant

Eerder verschenen op http://www.thrillzone.nl


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.