Zaterdag, 17 december, 2016

Geschreven door: Willemsen, Chris
Artikel door: Peters, Micha

Ze lullen maar een eind weg

Biografie John Blankenstein

[Signalering] Tien jaar geleden overleed John Blankenstein, voetbalscheidsrechter en gedreven strijder voor acceptatie van homoseksualiteit in sport Ă©n in samenleving. Recent verscheen een boek over zijn leven, geschreven door Chris Willemsen en uitgegeven door de Nederlandse Sportboeken Club.

John Blankenstein is tien jaar na zijn overlijden nog altijd actueel en springlevend. Zelf kon hij niet voetballen, maar toch groeide hij uit tot een internationale topscheidsrechter. Bovendien haalde hij voortdurend de media als fanatieke voorvechter van de homo-emancipatie.

Blankenstein bewaarde álles over zijn leven en loopbaan in een zeer goed geconserveerd privĂ©archief met unieke documenten en reflecties van zijn diepste zielenroerselen – onder meer over pogingen hem om te kopen, zijn ziekte en zijn conflicten met de voetbalbonden. Ook is hierin informatie opgenomen over zijn homoseksualiteit en de Europa Cup 1-finale, die de hem werd door de UEFA werd ontnomen vanwege zijn homoseksualiteit.

Uit dat privĂ©archief is geput voor het boek Ze lullen maar een eind weg. Chris Willemsen schreef het en stelde het samen, en werd daarin bijgestaan door broer Rob en zus Karin Blankenstein, VI’s adjunct-hoofdredacteur Yoeri van den Busken, Hans van Breukelen, John de Wolf, Louis van Gaal, Michael van Praag, Evert ten Napel, Henk Bres, Bas Muijs, Kim Holland, Arnold Vanderlyde, Yvonne van Gennip, Cees Wijburg, Bert van Oostveen, Jacques d’Ancona, Henk Krol en vele anderen.

Boekenkrant

Met als resultaat een zeer gevarieerd beeld van een veel te jong overleden bijzondere sportman, die veel won, slecht tegen z’n verlies kon, veel vrienden had, maar ook vijanden. En nergens bang voor was. Behalve voor eenzaamheid.

Eerder verschenen op http://sportgeschiedenis.nl/