"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Zim

Zaterdag, 10 februari, 2018

Geschreven door: René van Rijckevorsel
Artikel door: Miriam Grootscholten

Spannende en goed geschreven thriller

[Recensie] De tweede thriller van René van Rijckevorsel. Met zijn eerste, Tunis, won hij de Schaduwprijs in 2015 voor beste debuutthriller. Zim is de afkorting van Zimbabwe, waar het verhaal zich grotendeels afspeelt en waar Van Rijckevorsel eind negentiger jaren van de vorige eeuw woonde.

Felix Wellenstein woonde als kind in Zimbabwe, op de boerderij Grootfontein. Zijn studievriend Diederik is, mede geïnspireerd door de verhalen van Felix, in Zimbabwe gaan werken als arts. Wanneer Felix het bericht krijgt dat Diederik is overleden besluit hij naar Zimbabwe af te reizen om diens begrafenis bij te wonen, zijn vrouw te ontmoeten en een bezoek te brengen aan Grootfontein. Het verhaal begint met een naar voren gehaalde passage waarin Felix bezig is aan de verdrinkingsdood te sterven. De lezer laat hem voor dood achter om snel verder te lezen, want Van Rijckevorsel heeft je meteen bij de kladden.

Het blijkt dat er op Grootfontein sprake is van duistere praktijken. De vroegere opzichter is een slechterik geworden, de boerderij is sinds 2003 in handen van Mugabes mensen en er wordt door aidswezen die toch niemand mist naar Tantalium gedolven. Dit alles onder auspiciën van de Chinezen. Met name van één Chinees, een puissant rijke en meedogenloze handelaar. Dit is de Chinees wiens actie Felix bijna het leven kost. Sam Pa is producent van het nieuwe gele telefoontoestel met de naam Raindrop, gepromoot door niemand minder dan Beyoncé. Raindrop gaat er prat op de meest duurzame telefoon ooit te zijn; dat vertelt hij je zelf als je hem de eerste keer opstart. Met goede arbeidsomstandigheden voor de tantaliumdelvers. Juist: de aidswezen op Grootfontein, die zeer slecht behandeld worden.

Diederik is niet zomaar dood gegaan, hij was iets op het spoor en Victoria had hij daarvan op de hoogte gesteld. Een heel bedenkelijke rol is weggelegd voor Grace, de vrouw van Robert Mugabe. Laatstgenoemde is niet zo scherp meer, maar mevrouw Mugabe heeft een enorme expansiedrift.

Net op tijd wordt Felix gered door Melody, dochter van de opzichter die hij nog kent van toen ze een klein stoer meisje was. Nu is ze natuurlijk uitgegroeid tot een hele mooie vrouw, maar dat soort clichés hoort bij thrillers. Felix heeft echter geen erotische gevoelens voor haar, die heeft hij namelijk voor de ook al mooie Victoria. Haar vader woont in Madagaskar in het huis dat Willem Alexander ooit aan het bouwen was. Van Rijckevorsel sleept de realiteit soms verrassend het verhaal in en ventileert daar dan en passant via de personages een mening over. Hij is neerlandicus en auteur, maar ook journalist: hij is lid van de hoofdredactie van Elsevier.

Heaven

Wat is het toch dat Westerse schrijvers, wanneer ze over Afrika schrijven, altijd ergens de pathetische verzuchting “Dit is Afrika!” moeten uiten? De opmerking komt veelal in een context waar lang gewacht dan wel betaald moet worden voor iets, of bij afspraken die niet nagekomen worden. Ook hier wordt de spanning erdoor onderbroken. Totaal overbodig.

Deze spannende, goed geschreven thriller en erg mooi vormgegeven met die grote leeuwenkop op de cover, gaat vast weer in de prijzen vallen. Wat ik u grom.


Eerder verschenen op Afrikanieuws

Boeken van deze Auteur: