Zaterdag, 9 november, 2019

Geschreven door: Davies, Nicola
Horácek, Petr
Artikel door: Alem, Katelijne van

Zo mooi zijn dieren

Héél even maar, reis je met hem mee

De auteur

[Recensie] Nicola Davies is kinderboekenschrijfster. Ze studeerde zoölogie, en presenteerde jarenlang een kindernatuurprogramma voor de BBC. Bij de BBC werkte ze op de biologie-afdeling. Met dit boek wil ze het gevoel delen dat we op onze mooie planeet allemaal deel uitmaken van een prachtige, eindeloze verscheidenheid van leven.

De illustrator

Petr Horácek is geboren in Tsjecho-Slowakije en studeerde in Praag aan de Academie voor de Schone Kunsten. Voor die tijd werkte hij al als grafisch ontwerper, illustrator, schilder en schrijver. Je kunt zijn werk herkennen aan de warmte die het uitstraalt, ook durft hij op een speciale manier kleur en textuur te gebruiken.

Dans Magazine

Verhaal

IJsberen spelen in de sneeuw, tijgers jagen in het oerwoud, vuurvliegjes twinkelen in het hart van het bos – overal zijn dieren.
De gedichten in deze prachtige verzameling zijn schitterend geïllustreerd en staan vol bijzondere feitjes over dieren van iedere kleur, vorm en grootte – van gigantische blauwe vinvissen tot varkensneusvleermuisjes zo klein als een toffee.

Met woorden van kinderboekenschrijfster Nicole Davies en prenten van een van de beste illustratoren van de wereld, Petr Horácek, viert dit boek de dierenwereld in al zijn duizelingwekkende verscheidenheid en grootsheid.

Dieren

Een uitermate geschikt boek om het over dieren te hebben. Wat vind jij mooie dieren, wat kom je allemaal tegen in dit boek? Misschien kun je de dieren wel natekenen of er zelf een gedichtje over maken. Het boek is zo veelzijdig dat alle kinderen er makkelijk in kunnen verdwalen en vast een mooi dier zullen tegenkomen.

Spreekbeurt

Ook kan dit boek een fijne aanvulling zijn op een spreekbeurt. Er staan kleine feitjes in over dieren, je zou de plaat kunnen laten zien. Je vindt er informatie over de huizen waar dieren in wonen en hoe de dieren genoemd worden wanneer ze jong zijn.

Vormgeving

Een mooi groot en dik boek. Achter de losse kaft, zit een mooi geïllustreerde vaste kaft. Binnenin kun je je naam schrijven, wat het extra speciaal maakt om dit boek in handen te hebben. Het boek is opgedeeld in verschillende onderwerpen, zoals ‘groot en klein’, ‘dieren in actie’ en ‘dierenhuizen’. Het is erg veelzijdig, bevat veel feitjes over allerlei verschillende dieren. Wanneer je echt veel meer over een dier wilt weten, heb je wel andere boeken erbij nodig. De teksten per dier zijn vrij kort, wat het als verzameling geweldig mooi maakt. De illustraties zijn ontzettend mooi en veelzijdig, de kleuren intens. De dieren komen tot leven, een ware magie wanneer je dit boek openslaat. De dieren bewegen door de pagina’s heen!

—

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles