Donderdag, 26 november, 2020

Geschreven door: Kraijer, Minke
Artikel door: Veen, Evert van der

Zo was Zwolle

Zwolle in de jaren 50, 60 en 70

[Signalering] “Die goeie ouwe tijd”: dit boek Zo was Zwolle is vol nostalgie, vooral voor Zwollenaren uiteraard maar het tijdsbeeld is voor iedereen herkenbaar. Minke Kraijer werd in 1950 geboren in Zwolle en kent de stad daarom van dichtbij. Zij heeft de jaren die in dit boek worden geportretteerd zelf meegemaakt. Het is een boek vol sfeer en wat opvalt in de foto’s is de gemoedelijkheid, de sociale contacten en de eenvoud van het leven. De foto’s roepen dan ook vaak een gevoel van heimwee op naar een tijd die voorgoed achter ons ligt.

De auteur neemt ons mee naar straatventers, winkeletalages, ziekenhuizen, gezondheidszorg en de schoolarts. In het hoofdstuk over onderwijs is een foto van een leesboekje van Anne de Vries opgenomen: ‘Jaap en Gerdientje’, voor vele generaties herkenbaar. Vermaak, vakanties, feesten, tieners en ‘nozems komen in beeld. Van de afgebeelde popgroepen kreeg Herman Brood landelijke bekendheid.  Ook het gezinsleven komt in beeld met op zaterdag doppinda’s op een krant op tafel. Persoonlijke hygiëne, kleding en interieur, met de kolenkachel, komen aan bod.

Zo biedt dit boek een mooi overzicht van de vorige eeuw en zal bij de lezer persoonlijke herinneringen oproepen. Aan werk op kantoren en fabrieken en aan kerken wordt in dit boek Zo was Zwolle geen aandacht besteed.

Hereditas Nexus

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles