Zaterdag, 18 april, 2020

Geschreven door: Bright, Michael
Bailey, Hannah
Recensie door: Pontororing, Rita

Zo werden we mensen

Onze ongelofelijke evolutie

[Recensie] Wat gelijk opvalt in de inhoudsopgave van Zo werden we mensen zijn de korte hoofdstukken. Dit verhoogt de leesbaarheid en wordt zo een aantrekkelijk naslagwerk voor kinderen. De inhoud is niet gemakkelijk, maar wordt heel begrijpelijk gebracht. De evolutie wordt verteld als de hele ontwikkeling die onze voorouders hebben doorgemaakt om uiteindelijk mensen te worden, staat in dit boekvermeld.

De hoofdstukken beslaan één of twee pagina’s. Elk hoofdstuk is thematisch opgebouwd. Korte inleiding met de titel groot en vet gedrukt. Daarna kleine brokjes informatie telkens ondersteund met illustraties van Hannah Bailey én voorzien van wederom een titel. Dit maakt de pagina’s prettig overzichtelijk.

Heel aardig zijn de vele leuke weetjes die je al bladerend kunt lezen, zonder je te houden aan een chronologische volgorde van het boek. Als voorbeeld het hoofdstuk Etenstijd. De inleiding is informatie over hoe prehistorische mensen zich voorzien van voedsel. Daarna volgt de uitwerking Bananen en granen, De zaadjes van de landbouw, Wilde pap, Prehistorische toast. En een extraatje dat in een kader gezet is: Zo maak je historisch brood.

Dat maakt Zo werden we mensen toegankelijk voor kinderen om zelf door het boek te struinen en stil te staan bij informatie die hen aanspreekt.

Yoga Magazine

Moeilijke woorden en termen is auteur Michael Bright niet uit de weg gegaan. De uitleg is kort, ingekaderd en ook weer voorzien van een passende illustratie.

De langere en moeilijk uit te spreken begrippen zijn in lettergrepen uitgeschreven. Met informatie die nog toch wel moeilijker is voor kinderen, de tijd waarin de beschreven dieren of mensen leefden. Maar dezelfde pagina staat weer vol leuke wetenswaardigheden.

Achterin is schematische informatie te vinden.

Kortom: veel informatie wat dit boek tot een echt studieboek of naslagwerk maakt en aantrekkelijk ¬†is om te gebruiken voor een spreekbeurt of een werkstuk. Maar door de korte informatieve en leuke teksten ook aardig om ‘hap-snap te lezen. Een verrassend boek.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles