Zaterdag, 16 november, 2019

Geschreven door: Sève, Randall de
Zagarenski, Pamela
Artikel door: Pontororing, Rita

Zola heeft een olifant

“Hoe ik dat weet?”

[Recensie] De cover toont het meisje Zola met een olifant. “Hoe ik dat weet?” Nou, de titel van het boek luidt Zola heeft een olifant.

Zola komt naast een meisje wonen en de moeders van de meisjes hebben met elkaar besloten dat de meisjes vriendjes kunnen worden. Maar helaas Zola heeft al een vriendje. “Hoe ik dat weet?” Deze vraag wordt telkens herhaald door de ik-figuur.

En dat is zo bijzonder  in dit boek. Het andere meisje, wordt niet bij naam genoemd maar ze  vertelt steeds wat en dan volgt steevast het zinnetje “Hoe ik dat weet?” Dat klinkt heel zelfbewust. Maar de antwoorden die de ik-figuur aan zichzelf geeft, klinken eerder  berustend en toch ook verlangend. Ze wil toch wel graag meedoen met het buurmeisje.

De tegenstelling tussen de waarneming van de  ik-figuur en haar gevoel worden prachtig weergegeven in de tegenstelling van de sferen die de pagina’s tonen. Warme kleuren als de ik-figuur vertelt over wat zij denkt dat haar buurmeisje doet.

Wordt Vervolgd

Tegenover de twee pagina’s wat blauwig van kleur, koel aandoend, tekstloos en waar je de ik-figuur wat alleen ziet zitten. Deze bladzijdes geven de voorlezer wel de tijd om rustig de pagina’s te bekijken en te praten over het gevoel van de ik-figuur, hoe maak ik vrienden met mijn buurmeisje.

Het is leuk  om  de onverwachte grappige kleine illustraties die zijn toegevoegd te bekijken en je af te vragen waarom die toevoeging? Bijvoorbeeld, een vogeltje op het hoofd van de ik-figuur.

Naast die kleine toevoegingen  ademen de “koele” pagina’s wel een wat verlaten sfeer uit. Want hoe sluit je vriendschap met elkaar als de ander een olifant als vriend heeft. Dan denk  je dat de ander natuurlijk geen gewoon buurmeisje als vriendin wil.

Tot er toch wat gebeurt. De pagina’s veranderen in de hele mooie warme kleuren. Dan weet je dat het goed komt.

Een heel bijzonder prentenboek om te vertellen hoe kinderen het moeilijk kunnen vinden om nieuwe vrienden te maken. En om te stimuleren hierover te praten. Niet alleen door woord maar ook door het oproepen van sfeer.

Voor het eerst gepubliceerd op de Leesclub van Alles