Zaterdag, 17 juli, 2021

Geschreven door: Dumon Tak, Bibi
Koehler, Anne-Lise
Artikel door: Alem, Katelijne van

Zomaar een dag, bij zomaar een vijver

“De vijver wordt steeds voller, tot hij zelf bijna barst”

De auteur

[Recensie] Bibi Dumon Tak (Rotterdam, 21-12-1964) studeerde na de middelbare school Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Ze schreef voor de Boekieboekiekrant, maar dat waren maar kleine stukjes en Bibi Dumon Tak wilde eigenlijk iets anders. Ze werd gevraagd een boek te schrijven en dat werd Het koeienboek waarvoor ze meteen een Zilveren Griffel kreeg.

Er volgden meer boeken, voor kinderen en jongeren maar ook voor volwassenen. De meeste gaan over dieren, maar ze schreef ook over jongeren die met justitie in aanraking komen. Latino King bijvoorbeeld, dat in de Slash-reeks verscheen. En in 2006 schreef ze het kinderboekenweekgeschenk: Laika tussen de sterren. Ze kreeg nog drie Zilveren Griffels, onder andere voor Fiet wil rennen, dat ook Prentenboek van het jaar werd.

De illustrator

Bergen

Anne­-Lise Koehler is een Franse artieste, art-director en filmmaakster. Ze maakt vooral dieren en natuurtaferelen van papier-maché die in musea overal ter wereld werden tentoongesteld. Zij maakte de indrukwekkende beelden in de animatiefilm Bonjour le monde!

Verhaal

Op zomaar een dag, bij zomaar een ijver, in zomaar een lente, kropen zomaar wat dieren uit hun ei. Open dit boek, kijk tussen het riet en verwonder je over al wat vliegt, zwemt, kruipt en opgroeit bij de poel. Ontdek hoe een schildpad uit het ei komt en hoe een libel vleugels krijgt.

Animatiefilm

Bibi Dumon Tak wordt de Sir David Attenborough van de jeugdliteratuur genoemd. Haar werk werd meermaals bekroond in binnen- en buitenland. Anne-Lise Koehler is auteur, beeldend kunstenaar, regisseur en maker van animatiefilms. Samen met animator en filmmaker Erik Serre creeërde ze de animatiereeks en film Hallo wereld!. De prachtige beelden in dit boek komen uit deze animatiefilm en zijn handgemaakt uit papier-maché.

Vormgeving

Een stevig groot boek, de platen uit papier-maché zijn magisch mooi. Kinderen zullen heel graag in dit boek rond willen kijken en voorgelezen willen worden. De bladeren zijn stevig en kunnen tegen een stootje.

De tekst is poetisch en leest prettig voor. Op iedere pagina staan kleine stukken tekst, die goed te volgen zijn en beschrijven wat we zien gebeuren.

Het is een prima boek om in een paar delen voor te lezen, of op meerdere momenten achter elkaar. Achterin het boek staat het hoofdstuk Keileuk om te weten. Hierin lezen we achtergrondinformatie over alle dieren die aan bod komen, erg leuk om kinderen zich verder te laten verdiepen hierin.

Een plaatje om in huis te hebben!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles