"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Zwarte woordenlijst

Dinsdag, 23 februari, 2021

Geschreven door: Eric Tiggeler, Mieke Vuijk
Artikel door: Cyril Lansink

Lexicon van modern taalmisbruik

“Nu de klantendienst in het vervolg Business Unit Aftersales heet, is de eerste stap in de professionaliseringsslag van onze organisatie gezet. Wie zorgt voor de terugkoppeling naar onze speciale medewerkers toe?”.

[Signalering] Je bent licht geneigd om te denken dat taal, geschreven of gesproken, bedoeld is om zo duidelijk mogelijk informatie en gedachten over te brengen. Hoe naïef. In het bedrijfsleven en bij de overheid heeft taal een heel andere, eerder tegengestelde functie. Aldus Eric Tiggeler en Mieke Vuijk in De zwarte woordenlijst, een door hen samengesteld en van commentaar voorzien lexicon van taalmisbruik.

Even vermakelijk als verontrustend is hun met vele voorbeelden ondersteunde constatering dat het jargon van politici en managers, organisatie-adviseurs en marketeers uitblinkt in vaagheid, gewichtigdoenerij en verbloeming. Niet de inhoud van wat zij zeggen maar de indruk die ze willen maken, bepaalt hun woordkeuze. Gebakkenluchtfrasen blijken goed te verkopen en houden zichzelf in stand aangezien taal vooral een sociale functie heeft: om erbij te horen moet je meepraten.

Aan de hand van een alfabet van ‘foute’ woorden tonen de auteurs op speelse en vileine wijze hoe de dresscode van de moderne beroepstaal werkt. En passant worden zo de kleren van de keizer zichtbaar. En begrijpen we beter waarom menig bedrijf slagvaardig, dynamisch, innovatief en met een groot commitment richting de partners opteert voor resultaatgerichte oplossingen en win-winsituaties waarbij de human resources bilateraal worden afgerekend op hun targets.

Boekenkrant

Of je nu een vertaalslag maakt naar de stakeholders toe, een implementatietraject coördineert, altijd gaat voor de uitdagingen en de ontwikkeling van je persoonlijke kerncompetenties of verantwoordelijk bent voor de restauratieve voorziening met buurtgerichte inloopfunctie (lees: kantine in het wijkcentrum): het is raadzaam dit boekje bij de hand te houden. Zodat je je kritisch blijft verhouden tot het stukje taalvervuiling dat inherent is aan de hedendaagse communicatie-performance.

Eerder verschenen in Intermediair