Zaterdag, 14 december, 2019

Geschreven door: Haak, Angelique
Artikel door: Lee, Rachel van der

Zwarte ziel

Schrijfster heeft haar huiswerk knap gedaan

[Recensie] Om Zwarte ziel goed te volgen is het nodig om de twee voorgaande delen van de serie te lezen: Een nieuw begin en Uitgeschakeld. Hierdoor begrijp je de personages beter, zonder allerlei details te missen over hun persoonlijke levens. Ook de onderlinge band van de rechercheurs komt eerder in de serie aan bod. Zonder deze voorkennis voelt dat als een gemis in Zwarte Ziel.

Paragnost

Na een lugubere vondst en de spoorloze verdwijning van een kind, wordt het team van rechercheur Jennifer Brugman op de zaak gezet. Die schakelt de hulp in van paragnost Evie Smit. Jennifer is onder de indruk haar rode haar en helderblauwe ogen, maar ze is ook sceptisch. 

De schrijfstijl in Zwarte ziel is heel prettig, je leert er de personages goed door kennen. Het verhaal speelt zich af in Rotterdam zonder teveel beschrijvingen van de omgeving. Toch is die omschrijving levendig genoeg, vooral als je een beetje bekend bent in de havenstad.

Levensechte dialogen

Zwarte ziel is spannend en onderhoudend. Meerdere malen word je als lezer op het verkeerde been gezet. De dialogen zijn levensecht en het is te merken dat de schrijfster zich in verschillende onderwerpen heeft verdiept om tot dit verhaal te komen. Zwarte ziel wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Daardoor kom je erachter waarom ze bepaalde beslissingen nemen. Het einde is heel onverwachts, ook wie de uiteindelijke dader is. Een absolute verrassing van eigen bodem.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles