Recensieweb stopt, maar blijft bestaan op de Leesclub van Alles

Recensieweb.nl, de site die ernaar streefde om álle Nederlandse literatuur te recenseren, zal per 1 januari 2017 ophouden te bestaan. De vruchten van die onmogelijke ambitie, zo’n 2500 artikelen uit elf jaar, worden overgedragen aan een nieuwe ambitieuze site voor boeken in alle genres, De Leesclub van Alles.

Daan Stoffelsen, oprichter en voorzitter van de Stichting Recensieweb: “Dit project is begonnen met heel veel idealisme, nieuwsgierigheid en leeslust. We hebben een alternatief geboden voor de papieren kritiek, met dezelfde kwaliteitseisen. We waren enthousiast en kritisch en productief. Maar de volgende investering in een vernieuwde site kunnen we niet maken. De noodzaak van de eerste jaren is ook weg: er zijn nu veel meer goede sites met goede critici. Nu we de zekerheid hebben dat ons archief in goede handen is bij een idealistische, ondernemende club als De Leesclub van Alles, weten we zeker dat we niet gemist zullen worden.”

Roeland Dobbelaer, oprichter van De Leesclub van Alles: “Het is een grote eer dat we de erfenis van Recensieweb, zo’n 2500 artikelen, in beheer krijgen. Het geeft ons in één klap een groot volume en bereik, en dat past weer in ons streven om de grootste boekensite in het Nederlandse taalgebied te worden, niet alleen voor fictie, maar ook voor non-fictie. Het is zeer bijzonder dat we nu door de integratie van de Recensieweb-artikelen 11 jaar literatuurgeschiedenis blijvend kunnen ontsluiten.”

Over Recensieweb

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

Recensieweb ging in 2005 online. Het was een initiatief van een groep letterenstudenten, met name van de masteropleiding Redacteur/editor (UvA), met als doel onopgemerkte boeken te signaleren en recht te doen. Sindsdien werden er ruim 2500 recensies, interviews en blogs over Nederlandse literatuur en literaire kritiek gepubliceerd. Nog steeds wordt de site maandelijks door meer dan 15.000 lezers bezocht.

Recensieweb groeide mee met schrijvers als Sanneke van Hassel, Gustaaf Peek, Christiaan Weijts, Hannah Bervoets, Wytske Versteeg, Walter van den Berg, Marente de Moor, Gerbrand Bakker, Thomas Heerma van Voss, Saskia de Coster, Maartje Wortel en Ivo Victoria. De site schaduwde de grote literaire prijzen en kwam met haar eigen winnaars, wijdde marathonrecensies aan Boekenweekgeschenken en mengde zich vaak in het debat over goede kunstkritiek. Het archief geeft inzicht in de literatuur van de jaren nul en tien, en zal nu blijvend online beschikbaar zijn. De stukken zullen onder de oude url vindbaar blijven.

Over De Leesclub van Alles

De Leesclub van Alles (DLVA) is een initiatief van filosoof, journalist en uitgever Roeland Dobbelaer. Met DLVA, opgericht in de zomer van 2016, wil Dobbelaer een veelomvattende website in het leven roepen waar boeken van elke soort, in elk genre worden besproken.

DLVA bevat op dit moment meer dan 1000 recensies van een groot aantal medewerkers, waaronder bekende namen zoals Ger Groot, Marjan Slob, Arnold Heumakers, Marijke Laurense en Marnix Verplancke. Ook staan er recensies op van diverse tijdschriften en websites. Literatuur, wetenschap, geschiedenis, filosofie, religie en kunst zijn vaste onderdelen op DLVA. Daarnaast organiseert DLVA live bijeenkomsten waar elke twee weken een  boek wordt besproken, wisselend fictie en non-fictie.

Zie ook: www.deleesclubvanalles.nl en https://deleesclubvanalles.nl/over-ons/.

1 reactie op “Recensieweb stopt, maar blijft bestaan op de Leesclub van Alles

  1. Recensieweb stopt, maar blijft bestaan op de Le… schreef:
    […] Recensieweb.nl, de site die ernaar streefde om álle Nederlandse literatuur te recenseren, zal per 1 januari 2017 ophouden te bestaan. De vruchten van die onmogelijke ambitie, zo’n 2500 artikelen uit elf jaar, worden overgedragen aan een nieuwe ambitieuze site voor boeken in alle genres, De Leesclub van Alles.Daan Stoffelsen, oprichter en voorzitter van de Stichting Recensieweb: “Dit project is begonnen met heel veel idealisme, nieuwsgierigheid en leeslust. We hebben een alternatief geboden voor de papieren kritiek, Lee  […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *