Shetland breien

Shetland breien

Een eiland met gekleurde schapen

[Recensie] Ik zal het u eerlijk bekennen: ik ben geen deskundige als het gaat om breiboeken. Weliswaar brei ik graag, maar ik zou niet graag claimen dat ik er verstand van heb. Mijn moeder is lerares fijne handwerken en regelmatig heb ik haar hulp nodig wanneer ik weer eens begin aan een al te ambitieus breiwerk.

Lees verder...

Jaarboek De Zeventiende Eeuw (2019)

Jaarboek De Zeventiende Eeuw (2019)

De crisis van 1618

[Recensie] De werkgroep Zeventiende Eeuw heeft de goede gewoonte, sinds drie jaar, om een jaarboek uit te brengen. Men bundelt daarin dan artikelen rond het thema van het vorige congres van de werkgroep. Dit jaar is het jaarboek dus gevuld met artikelen over de crisis in de Republiek in het jaar 1618. Dat was namelijk het congresthema in 2018.

Lees verder...

Craeft

Craeft

De ware betekenis van een ‘vak geleerd hebben’

[Recensie] Op de dag dat archeoloog en mediëvist Alexander Langlands een mooi verwaarloosd boerderijtje ging huren, was hij veroordeeld tot het maaien van gras en het knippen van heggen. Na een tijdje begon hij een hekel te krijgen aan de dag waarop hij, met gehoorbeschermers op zijn motormaaier moest klimmen,

Lees verder...

Mediterraneo

Mediterraneo

Een culinaire reisgids voor de mediterrane middeleeuwen

[Recensie] Jacques Meerman schreef eerder twee opvallende boeken over de Nederlandse keuken, namelijk Kleine geschiedenis van de Nederlandse keuken en Kleine geschiedenis van de hutspot. Daarbij had deze schrijver en vertaler op het gebied van gastronomische onderwerpen, zich voor mij geprofileerd als iemand die houdt van de Hollandse pot.

Lees verder...

Diaconie

Diaconie

Vijf eeuwen armenzorg in Den Haag in één  lijvig boek

[Signalering] Jurjen Vis was een kenner van de geschiedenis van de armenzorg in het westen van Nederland. Eerder schreef hij een werk met de titel Oudemanhuispoort (2002) en over het Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor (2008). Hij wist dus waar hij aan begon toen hij,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Lied van de tijd

Lied van de tijd

Op zoek naar Doggerland

[Recensie] Ooit kon je van Londen naar Amsterdam lopen. Een gigantische laagvlakte verbond Engeland met de rest van Europa. Doggerland werd het gebied genoemd. Zo’n zevenduizend jaar geleden nam de zee het in bezit en sindsdien herinnert slechts de naam van de Doggersbank aan dit verleden.

Ooit was ook in het leven van de Britse auteur,

Lees verder...

Vormen uit Vuur

Vormen uit Vuur

Geschiedenis in glas en lood

[Signalering] Soms is kijken over de heg van je eigen vakgebiedstuintje meer dan de moeite waard. De traditionele buren van de geschiedenis, zoals de kunsthistorici lenen zich voor een interdisciplinaire uitwisseling.

Het tijdschrift Vormen uit Vuur, de uitgave van de Nederlandse Vereniging van Vrienden van Ceramiek en Glas komt deze maand met een mooi nummer over historisch glas en lood.

Lees verder...

De hoeve en het hart

De hoeve en het hart

Een boerenfamilie in de Gouden Eeuw

[Recensie] Enny de Bruijn is historisch onderzoeker, journalist en schrijver. Ze studeerde Nederlands en promoveerde op een biografie van Jacob Revius. Daarnaast publiceerde ze over zeventiende-eeuwse literatuur, over de biografie en over de lokale impact van de zestiende-eeuwse Refeormatie in de Nederlanden. Als er iemand geschikt moet worden bevonden om een boek te schrijven over de familie Roosa,

Lees verder...

Van Nijl tot Amstel

Van Nijl tot Amstel

Mededelingen van het Allard Pierson no. 120 (2019)

[Signalering] Het Allard Piersonmuseum is vernieuwd. Dat is niet iets waar iedereen zonder meer gelukkig van wordt. Een kleine groep trouwe bezoekers was dol op de stille zalen met een vaste collectie vol oudheden. Een bezoek aan het Allard Piersonmuseum was, sinds de vorige ´vernieuwing´ in 1975, als een volgende ontmoeting met een oude geliefde.

Lees verder...

Low Countries Historical Review vol 134/2 (2019)

Low Countries Historical Review vol 134/2 (2019)

De herinterpretatie van bekende bronnen

[Recensie] Het geschiedverhaal, zelfs van gebeurtenissen die al zeer ver achter ons liggen, is nooit definitief geschreven. Iedere tijd en iedere groep stelt zijn eigen vragen aan het verleden. We zien het momenteel in de discussie over het slavernijverleden.

Onder vakhistorici is het niet anders. Ook daar worden steeds nieuwe vragen aan oude bronnen gesteld.

Lees verder...