Hipsters, baarden, martelaren

Hipsters, baarden, martelaren

De Groene Amsterdammer? ‘Erg links en anti-Joods’

[Recensie] Kritiek komt in Israël soms uit onverwachte hoek. Nadat de linkse Israëlische journalist Gideon Levy had geschreven dat zelfs honden beter worden behandeld dan Palestijnen, werd hij overspoeld met boze reacties. Afkomstig van Israëlische dierenvrienden die het schandalig vonden dat hij onschuldige honden had vergeleken met Palestijnen. De anekdote is afkomstig uit Hipsters,

Lees verder...

Goede bedoelingen

Goede bedoelingen

Met de beste bedoelingen

[Recensie] Nederlandse kinderen die eind jaren zestig hun bord niet leegaten, kregen van hun ouders te horen dat hun leeftijdsgenootjes in Biafra vast een moord zouden doen voor wat spruitjes. Biafra, een provincie in het zuidoosten van Nigeria die onder leiding van gouverneur Emeka Ojukwu de onafhankelijkheid had uitgeroepen, was in die dagen synoniem voor stervende kinderen.

Lees verder...

De Afrikaanse droom

De Afrikaanse droom

Maakt de middenklasse van Kenia een democratie?

[Recensie] In 2000 serveerde The Economist Afrika af als ‘the hopeless continent’. Inmiddels is het Britse weekblad aanmerkelijk optimistischer gestemd. ‘Africa rising’, zette het tijdschrift eind 2011 op zijn cover. Er is dan ook voldoende reden tot optimisme: de armoede neemt af, evenals de kindersterfte en het oorlogsgeweld. Landen worden democratischer en de jonge beroepsbevolking zorgt in veel landen voor een economische groei waarvan we in het westen alleen maar kunnen dromen.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

Alles verloren

Alles verloren

Het vluchtelingendrama als samenzwering

[Recensie] Op het eerste gezicht lijkt het het zoveelste tragische vluchtelingendrama. Aan het begin van de thriller Alles verloren redden zeilster Tessa Insinger en haar reisgenoot, fotograaf Mortimer Davies die een reportage maakt over vluchtelingen die de oversteek naar Griekenland maken, een 17-jarige meisje uit het water.

Het meisje, Soumaya,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

De meisjes uit Chibok

De meisjes uit Chibok

Hoe wanbestuur en corruptie Boko Haram in de kaart speelden

[Recensie] Ze zijn zonder twijfel de bekendste slachtoffers van Boko Haram: de 276 meisjes van een middelbare school uit Chibok die in 2014 door de radicaalislamitische beweging werden ontvoerd. De Amerikaans-Nigeriaanse schrijver Helon Habila reisde vorig jaar af naar het plaatsje om te spreken met enkele ouders, de dorpspredikant en de plaatselijke hoofdimam,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Het verhaal van een kort huwelijk

Het verhaal van een kort huwelijk

IJzingwekkende getuigenis van burgeroorlog Sri Lanka

[Recensie] De oorlog is voortdurend op de achtergrond aanwezig in Het verhaal van een kort huwelijk van de in Sri Lanka geboren schrijver Anuk Arudpragasam. De in het boek beschreven oorlog is de burgeroorlog tussen het leger en de rebellen van de Tamil Tijgers, al worden de strijdende partijen in de roman nooit bij naam genoemd.

Lees verder...

Sultan en de lokroep van de jihad

Sultan en de lokroep van de jihad

Radicalisering in Maastricht

[Recensie] Sultan Berzel uit de Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld pleegde in november 2014 een zelfmoordaanslag in Bagdad. Een jaar eerder bracht de verlegen jongen nog een bezoek bij Prodemos, het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’ in Den Haag.

Hij studeerde toen nog toerisme en met medestudenten deed hij er een verkiezingstest. Op een briefje schreven ze hun politieke voorkeuren om bij de kassa te horen welke partij het beste bij hen paste.

Lees verder...

De minaret van Bagdad

De minaret van Bagdad

De islam had eeuwenlang een losse seksuele moraal

[Recensie] Hoezeer ze elkaar ook bestrijden, over één ding zijn de extremistische IS-strijders en de fanatiekste ‘islamcritici’ het doorgaans eens: de islam heeft een homovijandig karakter. Hoe anders was dat een eeuw geleden, toen we de islam in het Westen nog als een vrije religie beschouwden.

“Men zag de islam als een decadente,

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

Dit is Londen

Dit is Londen

Victoriaanse tijden herleven in multicultureel Londen

[Recensie] Toen ik twintig jaar geleden in Londen ging studeren, kreeg ik door de vele daklozen een cultuurshock. Het waren niet één of twee mensen onder een brug, zoals ik kende van Amsterdam, maar tientallen mensen in één straat. Zij vormden een van de treurige erfenissen van achttien jaar conservatief bewind: onder Margaret Thatcher was het aantal daklozen in het Verenigd Koninkrijk verdrievoudigd.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Het verdriet van Mexico

Het verdriet van Mexico

Lugubere en huiveringwekkende verhalen uit Mexico

“Terwijl ik de moorden op vrouwen in Ciudad Juárez onderzocht, werd ik bedreigd, ontvoerd, geslagen en gemarteld, en uiteindelijk belandde ik in het ziekenhuis”, schrijft de Mexicaanse onderzoeksjournalist Sergio González Rodríguez. Geen opbeurend verhaal, maar hij vindt dat hij geluk heeft gehad: hij leeft nog. Dat kunnen zijn ruim honderd collega’s die tussen 2000 en 2015 werden vermoord,

Lees verder...