Mijn Mata Hari

Mijn Mata Hari

Het leven van een Friese mythe

[Recensie] Op 15 oktober 2017, was het honderd jaar geleden dat de Friese Mata Hari in Vincennes – nabij Parijs – werd geëxecuteerd, na een geheim proces waarin ze werd beschuldigd van spionageactiviteiten. Uit verhalen van haar tante was journaliste Hanneke Boonstra twintig jaar lang in de veronderstelling dat ze familie zou zijn van Mata Hari.

Lees verder…

Recensie door:

Beoordeling:

Hertstranen

Hertstranen

De Tantaluskwelling van een zoektocht naar de elementen

“Zoals een hert schreeuwt naar de waterstromen, zo schreeuwt mijn ziel tot U, oh God!” (Psalm 42 vers 2)

[Recensie] Centraal in Hertstranen staat Toxopeus, een einzelgänger met hoogbegaafde trekjes en klaarblijkelijk een aan autisme verwante stoornis, wat zou verklaren waarom hij maar weinig sociale contacten heeft.

Lees verder…

Recensie door:

Beoordeling:

Herinneringen aan de onvergetelijke Roald Dahl

Herinneringen aan de onvergetelijke Roald Dahl

Herinneringen van een redacteur

Maran Olthoff (1942) was vanaf 1974 werkzaam als redacteur bij Uitgeverij De Fontein en begeleidde de productie van alle jeugdboeken van Roald Dahl. Daardoor had ze regelmatig contact met hem, wat zich niet alleen beperkte tot zijn boeken. Ook op het persoonlijke vlak bleek er een klik te ontstaan tussen de schrijver en de redacteur.

Lees verder…

Thank you for your service

Thank you for your service

Een oorlog ná de oorlog

[Recensie] Thank you for your service is een bijzonder indrukwekkend boek dat aandacht verdient. Het is géén oorlogsverhaal, maar een studie over de gevolgen voor de soldaten die terugkeren uit een oorlog.  De cover doet misschien vermoeden dat het een mannenboek is, maar niets is minder waar. Het zijn mannen op weg naar oorlogsgebieden,

Lees verder…

Recensie door:

Beoordeling:

Literalicious

Literalicious

Literaire meesterwerken op tafel gezet

[Recensie] Hier voor me ligt een prachtig boek! “Tja, zo lust ik er nog wel een paar”, zal de gemiddelde lezer misschien denken en daar zit hem nu nét de crux. Een boek lezen is een heel persoonlijke beleving, maar voor velen is het een moment van rust en speelt het verhaal zich als een film af in je hoofd.

Lees verder…

Ronny en het grote spinnenweb

Ronny en het grote spinnenweb

Ik kan het ook

[Recensie] Dat Anthonie Holslag voor volwassenen kan schrijven, heeft hij inmiddels allang bewezen. Eigenlijk is de auteur al een doorgewinterde schrijver, maar op het gebied van de kleuterliteratuur is hij een debutant. Toch wilde hij het roer blijkbaar eens drastisch omgooien en heeft een kinderboek geschreven, een spinnenboek. Voor de allerkleinsten welteverstaan en daar is hij meer dan uitstekend in geslaagd.

Lees verder…

Holodomor

Holodomor

Een toegedekte en ontkende genocide

“Niemand heeft zoveel verbeelding dat hij zich de werkelijkheid kan voorstellen,” schrijft Patti Gomme in haar studie Holodomor, Stalins genocide in Oekraïne 1931 – 1933. Stel duizend willekeurig gekozen mensen de vraag of ze weten wat Holodomor betekent, de kans is bijzonder klein dat je het juiste antwoord krijgt.

De geschiedenis van de Oekraïne is deels bepaald door de rijke,

Lees verder…

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Hunkering

Hunkering

Wanneer verlangen voortleeft, doet de liefde de ander geen kwaad

[Recensie] “De klap kwam bij het ontbijt op die vrijdagmorgen”.  “Patrick heeft een ander. Hij heeft niet alleen een ander – dat gebeurt wel vaker, ze was niet gek – maar hij wil godbetert ook met die ander verder. Na vijfentwintig huwelijksjaren wil hij van haar af, Julia.

Lees verder…

Klein Land

Klein Land

Burnidi revisited

“Ik heb deze roman geschreven om een vergeten wereld op te roepen, om te vertellen over vreugdevolle momenten, bescheiden als meisjes van goede familie: de geur van citroenmelisse in de straten, avondwandelingen langs de bougainvillestruiken, siësta’s ’s middags onder klamboes vol gaten, nietszeggende gesprekken gezeten op bierkratjes, vliegende termieten op onweersdagen…

Ik heb deze roman geschreven om uit te schreeuwen tegen de hele wereld dat we hebben bestaan met onze eenvoudige levens,

Lees verder…

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Deze NU

Deze NU

Een race tegen de klok richting een andere dimensie

Thom is bezig met een experiment om zijn geluk te vinden in deze NU of mogelijk in een andere NU. Het verhaal begint met grote vraagtekens over het experiment dat gaande is.

[Recensie] Loïs en Matson zijn beiden student in een van de exacte vakken en vragen zich af of ze in staat zouden zijn om hun keuzes zelf te beïnvloeden.

Lees verder…

Recensie door:

Beoordeling: