De rechteroever van de Saramaccarivier

De rechteroever van de Saramaccarivier

Leven aan de rivier

[Recensie] Vijftig, zestig jaar geleden was de rechteroever van de Saramaccarivier opgedeeld in genummerde percelen bewoond door Hindostanen, Javanen en Creolen. De plaatsjes droegen de namen van de vroegere plantages: De Volharding, Carel François, Monkshoop, De Eendracht, Sara Maria, Broederschap, La Prévoyance, De Dankbaarheid, Bombay, Huwelijkszorg, Hildesheim. Er waren wel wat paadjes, maar een weg was er niet.

Lees verder...

Statia Song

Statia Song

Werkelijk alles klopt aan dit boek

[Recensie] Sint Eustatius heeft een oppervlakte van 12 vierkante mijl en is met zijn bevolking van 3.500 mensen behoorlijk dichtbevolkt. Het eiland heeft de vorm van een omgekeerde komma, met  de gezichtsbepalende ‘the Quill’ op het dikke gedeelte in het zuiden. Columbus zette het eiland in 1493 op de kaart. In 1636 namen Zeeuwse Nederlanders het eiland in bezit en maakten het eilandje tot Nederlands grondgebied,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Nederhalfrond: Door het oog van de cycloon 1

Nederhalfrond: Door het oog van de cycloon 1

Herrenberg hakt en boetseert zijn roman uit alle taalbronnen

[Recensie] Hoeveel museum kan een mens bevatten? Alle zalen van het Rijksmuseum op één dag doen: kan het? De Alte Pinakothek? Het Prado? Het Louvre? Het kan waarschijnlijk, ook als je geen marathonloper bent. Maar zie je ook nog iets, kun je zelfs maar één blik van enkele seconden op èlk tentoongesteld object werpen?

Lees verder...

Kus

Kus

Wat is een afwezige vader?

[Recensie] Julien Ignacio heeft met Kus een prachtige debuutroman afgeleverd. Het verhaal draait om een vader die weer contact krijgt met zijn zoon nadat deze in coma is geraakt na een ongelukkige val. En daar heb je het al: hoe kun je contact opbouwen met iemand die in coma ligt?

De schrijver heeft daarvoor in grote gedeelten van zijn boek een bijzonder vertelperspectief uit de kast gehaald: het verhaal is weliswaar verteld vanuit de ik-figuur,

Lees verder...