Steigereiland

Steigereiland

Laveren tussen spanning en human interest

[Recensie] In de niet aflatende stroom thrillers die ons in de zomerperiode overspoelt, is uitgeverij HarperCollins een belangrijke speler. Ze brengen grote namen uit als Karin Slaughter, Lina Bengtsdotter en Daniel Silva, die zeker één keer per jaar een nieuw boek produceren. Daarnaast komen ook ‘onbekendere’ namen aan bod, zoals in het onderhavige geval Lidewij Martens met Steigereiland.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

De Goelag Archipel

De Goelag Archipel

Gekneusd maar niet gebroken

[Recensie] Misschien al wel drie jaar kijk ik tegen drie boekenruggen aan. Tweedehands gekocht met het voornemen ze nu eens echt te gaan lezen. Deze op elkaar liggende drieling op elkaar is  samen zo dik als een gipsbetonblok. Het is Solzjenitsyns verslag van zijn hellevaart naar de strafkampen van de Goelag Archipel; voor de goede verstaander: de vreeswekkende wereld van de strafkampen die het Sovjet-regime erop na hield vanaf de jaren 20 van de vorige eeuw.

Lees verder...

Verhalen uit Odessa

Verhalen uit Odessa

Afschuwelijk realistisch

[Recensie] “Laten we het over Benja Krik hebben. Laten we het hebben over zijn bliksemsnelle opkomst en over zijn gruwelijke einde… hoe kwam het, dat alleen Benja Krik de top van de touwladder wist te bereiken en alle anderen beneden, op de wankele spijlen zijn blijven hangen?”

Met die vraag aan Reb Arje-Leib begint Hoe het in Odessa toeging,

Lees verder...

De literatuur draait door

De literatuur draait door

De schrijver in het mediatijdperk

[Recensie] Wie is Sander Bax, en wat heeft hij te zeggen over De Literatuur in Nederland? Bax is universitair hoofddocent literatuurwetenschap, cultuurgeschiedenis, en vakdidactiek Nederlands bij de Universiteit van Tilburg – best veel tekst voor op één visitekaartje. Hij werkt aan een literatuurgeschiedenis van de twintigste eeuw, en schreef eerst dus dit boek,

Lees verder...

De verrassende verjaardagen

De verrassende verjaardagen

Wetenschap zichtbaar maken

[Recensie] Alsof je de geur van een stukje kersentaart met een roze laagje marsepein moet beschrijven. Zo ingewikkeld voelt het om een soort stripboek te recenseren vol foto’s die per bladzijde een afgerond verhaal vertellen. Zoals we weten – een foto zegt meer dan 1000 woorden – is beeldtaal vele malen sterker dan geschreven taal,

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

De andere vrouw

De andere vrouw

James Bond in de overdrive

[Recensie] Een nieuw boek van Daniel Silva is een minder unieke gebeurtenis dan men zou denken. De #1 New York Times-bestsellerauteur produceert namelijk zijn thrillers zo gemakkelijk als een kip eieren. Tot dusver schreef hij er 21 en ze zijn populair want verschijnen in meer dan 30 talen.

Blijkbaar treedt er ook met dit 21ste boek bij zijn wereldwijde lezersschare nog geen verzadiging op.

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Gladiator – Boek 1 – Vechten voor vrijheid

Gladiator – Boek 1 – Vechten voor vrijheid

Leven om te overleven

[Recensie] Het is 61 voor Christus, het Romeinse Rijk bloeit erop los. De achtjarige Marcus Cornelius Primus leeft op het eiland Lefkas, samen met zijn vader Titius, moeder Livia en Cerberus de wolfshond. Ze wonen op een stille boerderij waar het leven goed is. Toch heeft het noodlot pech voor Marcus in petto. Vet pech.

Lees verder...

Laatste weduwe

Laatste weduwe

Keigoed en –hard

[Recensie] Een nieuwe thriller van Karin Slaughter behoeft geen introductie. Miljoenen fans weten dat er weer één uit is gekomen, slaan het boek massaal in en laten zich met graagte meenemen in het nooit teleurstellende verhaal. De meesteres van de actie/slasher/psychologie-vertellingen levert constante kwaliteit. Wat kan ik zeggen? Bij Laatste weduwe is dat niet anders.

Lees verder...

De laatste getuige

De laatste getuige

Prima strandhanddoek-thriller

[Recensie] Het idee is leuk. De erfgenaam van een enorm fortuin, met fantastische man en dochter, succesvolle carrière, een jaloersmakend mooie villa, krijgt te maken met plotselinge tegenslag. Haar moeder wordt dood gevonden, vermoord in haar eigen huis. Meteen daar achteraan krijgt ze een verontrustend bericht: “Je denkt dat je nu verdrietig bent … Wacht maar.”

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

De kinderen die het bos in gingen

De kinderen die het bos in gingen

Een thriller waarin alles klopt

[Recensie] Na het eerste boek van Bengtsdotter (De vrouw die terug moest) is ook dit een goed gelukt stukje werk. Met complimenten voor de vertaler voor een soepel leesbare tekst die recht doet aan een psychologisch hecht doortimmerd verhaal.

Rechercheur Charline ‘Charlie’ Lager moet terug naar haar geboortedorp Gullspang.

Lees verder...