Niels Lyhne

Niels Lyhne

Het lijden van Niels Lyhne

[Recensie] Jens Peter Jacobsen was een Deens auteur en maakte deel uit van de Moderne Doorbraak.

“Voor het eerst had hij angst voor het leven gevoeld, voor het eerst echt begrepen dat als het je tot lijden had veroordeeld, dat oordeel niet verzonnen was of uitgesteld werd: dan werd je naar de pijnbank gesleept en gepijnigd en er kwam op het laatste moment geen avontuurlijke bevrijding,

Lees verder...

Vlucht in de duisternis

Vlucht in de duisternis

Achtervolgd door wanen

[Recensie] Deze novelle heet het laatste werk van Arthur Schnitzler te zijn, maar er zijn aanwijzingen dat hij dit werk twintig jaar voor zijn dood schreef. Om redenen – die duidelijk worden tijdens het lezen – besloot de auteur dat het manuscript niet eerder afgedrukt mocht worden. De tekst op de achterflap en het verhelderende nawoord van vertaler Jef Rademakers maken het verhaal meer dan compleet.

Lees verder...

De pruimenpluk

De pruimenpluk

Lamlendige misantroop wekt toch sympathie op

[Recensie] Om maar met de deur in huis te vallen: de titel is dubbelzinnig bedoeld. Zo dat hebben we gehad, er is een pruimelaar in het boek en een vrouw, geplukt wordt er ook. Zo ongeveer kan de titel, mooi gedrukt op een nachtblauwe ondergrond, geduid worden. Ook staat een gestileerd takje van de pruimelaar met een paar witte vruchtjes op de omslag.

Lees verder...

De Uren

De Uren

Alles wat de klok slaat ademt Virginia Woolf

[Recensie] Wat een idee om Virginia Woolf en Mrs Dalloway in een roman te verwerken waarin het leven van drie vrouwen gevolgd wordt gedurende één dag! De verhalen van deze drie personages wisselen elkaar af zodat het een mozaïek wordt van stemmingen, stream of consciousness, terugblikken, spijt, feest,

Lees verder...

Uitnodiging voor een historisch spektakel met de chanson als leidmotief

Uitnodiging voor een historisch spektakel met de chanson als leidmotief

Het is alsof de lezer uitgenodigd wordt voor een concert met een dubbel programma. De keuze tussen geschiedenis en de liedjes hoeft niet gemaakt te worden, want het programma biedt allebei, het één is onlosmakelijk verbonden met het ander. 

[Recensie] Muziek volgt de realiteit, ze wil hem bezingen of veranderen. De auteur heeft de lezer en de luisteraar volledig in de greep,

Lees verder...

Recensie door:

Auteurs:

Beoordeling:

Twee heren op het strand

Twee heren op het strand

Een opmerkelijke zielsverwantschap

[Recensie] Van Charlie Chaplin en Winston Churchill zullen maar weinig mensen niet gehoord hebben, maar wie kent hun mysterieuze vriendschap en wie kent de grond waarop deze gebaseerd is? Wie daarop een antwoord wil hebben kan zich met een gerust hart overgeven aan dit boek dat zich laat onderbrengen in het genre ‘faction’, een roman waarin feiten en fictie het verhaal maken.

Lees verder...

Recensie door:

Beoordeling:

  • Niet beoordeeld

Het rode adresboek

Het rode adresboek

Als een warm dekentje

[Recensie] Een romantische omslag zegt iets over de inhoud. Nu zijn er diverse gradaties romantiek. Zonder in te gaan op details van de diversiteit in dit genre, zou deze roman geplaatst kunnen worden in het vakje feelgood. Vandaar ook de titel. Het warme dekentje appelleert aan veilig binnen zitten, alle comfort binnen bereik, vervolgens het verhaal instappen en je mee laten voeren met de personages.

Lees verder...

Kamer in Oostende

Kamer in Oostende

Dromerige tijdreis naar het Oostende van weleer

[Recensie] Bij Oostende horen een paar associaties, ten eerste natuurlijk de zee en de badplaats, maar het is ook de plaats waar Stefan Zweig zich ontfermde over Joseph Roth en waar kunstschilder James Ensor bijna zijn hele leven doorbracht. Over Oostende gaat dit boek, dat is de titel, maar er is meer.

Lees verder...

Reis naar het verleden

Reis naar het verleden

Een ingetogen en intens verlangen

Dans le vieux parc solitaire et glacé
Deux spectres cherchent le passé

[Recensie] Om deze novelle in de juiste context te plaatsen is het nuttig om te weten dat in 1929 alleen een fragment van deze novelle gepubliceerd werd in een tijdschrift. De openingszin “Daar ben je” is raadselachtig, het is nog niet duidelijk wie de woorden uitspreekt en ook niet tot wie.

Lees verder...

De nazi en de kapper

De nazi en de kapper

Wie zó gewaagd kan schrijven…

[Recensie] Meer dan zestig Duitse uitgeverijen weigerden de publicatie van Der Nazi & der Friseur, de redenen van afwijzing varieerden van “het ontbreken van details” tot “over het hoofd gezien.”
De echte reden lag elders, het was de manier waarop Hilsenrath over de Holocaust schrijft.

“Men was het erover eens dat een verwerking van de Shoah in de vorm van een bijzonder bittere,

Lees verder...