dinsdag, 23 juni 2020

Sander Kollaard onverwachte winnaar Libris Literatuurprijs

Uit het leven van een hond van Sander Kollaard is maandagavond op tv bij Nieuwsuur bekroond met de Libris Literatuurprijs 2020. Een verrassende uitslag; het vrolijke dunne boekje over een uitgebluste verpleegkundige die te horen krijgt dat zijn hond Schurk niet lang meer te leven heeft was een dark horse onder de genomineerden.
Van de opmerkelijk sterke shortlist was Vallen is als Vliegen van Manon Uphoff met afstand de favoriet. “Als Uphoff niet wint, zou dat ergens onrechtvaardig zijn” schreef Thomas van Veen zondag nog in het NRC. Een van de redenen waarom Uphoff zo duidelijk de favoriet was, is omdat het hoog tijd is dat een vrouw de Libris Literatuurprijs wint. Gedurende de 27 jaar dat de prijs bestaat gebeurde dat maar drie keer. 
Maar dat is zeker niet de voornaamste reden. Thomas van Veen betoogt dat Vallen is als vliegen het boek is dat Uphoff maar één keer zal schrijven. Een autobiografische roman over de gevolgen van de seksuele misbruik door haar vader. Met wat de jury een “literaire meesterhand” noemde slaagt Uphoff erin een eerlijke vorm te geven aan een verhaal over misbruik.
Toch koos de jury voor Sander Kollaard met Uit het leven van een hond. Jurylid Bo van Houwelingen zei bij de uitreiking: “Het boek is groots in zijn eenvoud. Wij hebben gekozen voor een roman, die de lezer laat nadenken over de waarde van een mensenleven. Een boek met een positief mensbeeld, dat ons schokken van herkenning heeft bezorgd, lessen in levenskunst en oprecht leesplezier.”

De andere genomineerden waren Saskia de Coster met Nachtouders, Wessel te Gussinklo met De Hoogstapelaar, Oek de Jong met Zwarte schuur en Marijke Schermer met Liefde, als dat het is. De prijs bedraagt €50.000, en het bekroonde boek kan in de meeste gevallen rekenen op goede verkoop.


Door Remus Thijssen

Bazarow


zaterdag, 28 november 2020

Extra literatuur nieuwsbrief

Vanwege het enorme aanbod aan nieuwe literaire boeken en ook recensies verschijnen er vanaf volgende week twee De Leesclub van Alles nieuwsbrieven over literatuur. Op dinsdag verschijnt voortaan de nieuwsbrief Nederlandstalige literatuur. De redacteur van dit domein wordt Marjon Nooij,...


dinsdag, 17 november 2020

Welke boeken van NU moeten op 'De nieuwe leeslijst Nederlands'?

EnquĂŞte over de nieuwe leeslijst Nederlands De leesvaardigheid onder jongeren loopt de laatste jaren steeds verder achteruit. Er zijn verschillende redenen aangedragen voor deze terugloop: het vak begrijpend lezen, de sluitingvan steeds meer bibliotheken, en natuurlijk de ontoereikendheid en veroudering...


donderdag, 29 oktober 2020

De Leesclub van Alles publiceert 10.000ste artikel

In 2009 ontstond De Leesclub van Alles in zijn eerste vorm. Zes vrienden die elke maand samen kwamen om een boek te bespreken dat iedereen las. Literatuur, maar ook veel non-fictie, boeken over alle onderwerpen, zeker zes jaar lang kwam...