"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Schrijver Maarten Biesheuvel overleden

donderdag, 30 juli 2020

Datum: 30-07-2020

De korte verhalerschrijver Maarten Biesheuvel is vandaag overleden, zo meldt de Volkskrant. Biesheuvel werd bekend met zijn debuut In de bovenkooi uit 1972, wat een groot succes werd.

De schrijver kampte veelvuldig met depressies en werd ook diverse keren opgenomen in psychiatrische inrichtingen. In zijn verhalen deed hij vaak verslag van zijn belevenissen in de psychiatrie, zoals in  Een Schiedamse jongen, in 2019 verschenen.

In 1985 ontving Biesheuvel de F. Bordewijk Prijs en in 2007 de P.C. Hooftprijs.

Hereditas Nexus

Recensent van De Leesclub van Alles/Bazarow Lalagé schrijft over In de bovenkooi:
“De eerste twee verhalen gaan over de psychiatrie. Vaak is Biesheuvel zelf de ik-persoon, maar soms ook niet. Blijkbaar is hij zelf ook opgenomen geweest en daarom kan hij er prachtig over vertellen, zoals hoe het is als je denkt dat je de Messias bent. Soms verzandt hij in een stroom van gedachten en dat vind ik een beetje saai. Gelukkig zijn de meeste verhalen wel vermakelijk. Thema’s die terugkomen zijn, naast de psychiatrie, het leven als ketelbink op een schip (vandaar ook de titel) en Biesheuvels gereformeerde opvoeding. Hij laat zich echt in de ziel kijken en dat vind ik dapper.

Waar het gaat over Biesheuvels leven van nu doet hij me sterk denken aan Maarten Koning uit Voskuils serie Het Bureau. Beide Maartens hebben een vrouw, geen kinderen, wel katten, ze denken veel na en reizen nooit per auto maar altijd met de trein. Bij de absurde verhalen denk ik aan Belcampo, waarmee Biesheuvel ook zijn gereformeerde opvoeding deelt. Ook zijn er wat verhalen over ellendige gebeurtenissen waarbij ik denk: “neeee!” (zoals wanneer hij zijn bril ergens laat liggen) en dat doet me denken aan W.F. Hermans. Ze hebben allemaal gemeen dat ze ietwat ouderwets taalgebruik hanteren en ik me als lezer in de jaren zeventig waan. Waarin Biesheuvel afwijkt is dat hij naast cynisch ook heel gelukkig kan zijn, ondanks bijvoorbeeld het pak slaag dat hij als ketelbink een aantal keren krijgt. Daardoor wordt het toch niet zwaarmoedig.”

Schrijfster Renate Rubinstein schreef over Biesheuvel: ‘Maarten Biesheuvel heeft voor de gekken gedaan wat Gerard Reve voor de homo’s deed.’

Maarten Biesheuvel werd 81 jaar.

Door Roeland Dobbelaer


Verslag: Wat is het belang van recensies voor de boekenwereld?

donderdag, 28 maart 2024

Succesvolle derde Recensentendag van Bazarow en de Boekenkrant Recensies blijven belangrijk voor...


Nieuws: Best verkopende boeken week 13 - 2024

donderdag, 28 maart 2024

Literatuur grote winnaar van de Boekenweek 2024 De Boekenweek van 2024 ligt inmiddels weer achte...


Podcast literatuur: De Nieuwe Contrabas 133 – Piekt Joost de Vries?

donderdag, 28 maart 2024

Het team van de Nieuwe Contrabas, Hans van Willigenburg en Chrétien Breukers, behandelen in editi...


Nieuws: Anjet Daanje wint de Inktaap 2024

woensdag, 27 maart 2024

Anjet Daanje wint met haar boek Het lied van ooievaar en dromedaris de literaire jongerenprijs De I...