maandag, 30 maart 2020

Strenge maatregelen voor fysieke boekhandels

Het wordt er voor de fysieke boekhandels niet aangenamer op. Sinds vorige week wordt het protocol Verantwoord Winkelen gehandhaafd, wat voor boekhandels betekent dat mensen geen boeken mogen oppakken en inkijken, en vaak dat er bij smalle gangpaden eenrichtingsverkeer gehanteerd moet worden, zodat mensen de anderhalve meter afstand kunnen houden. Boetes voor overtredingen kunnen oplopen tot ā‚¬ 4000,- voor de boekverkoper. Met dit soort maatregelen blijft er niet veel over van de ervaring van fysieke boekhandels die je mist als je alles op internet bestelt.Ā 

Coulance en ondersteuning van de Boekverkopersbond

Donderdag verscheen een open brief van Anne SchroĆ«n, directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond (KBb), waarin het gros van de maatregelen wordt besproken. 

De Boekverkopersbond zet zich in voor de ondersteuning van boekverkopers in rijke en arme tijden. Met een oog op de huidige situatie mogen boekverkopers hun jaarlijkse bijdrage aan de KBb en aan de CPNB uitstellen tot later dit jaar. Daarnaast worden er door de Boekverkopersbond dagelijkse conference calls voor boekverkopers opgezet zodat vakgenoten hun adviezen en ideeĆ«n met elkaar kunnen delen. 

Wordt Vervolgd

De meeste uitgevers proberen zich nog aan hun planning te houden wat betreft publicaties, het is echter maar de vraag of dat wel gaat lukken. De capaciteit bij drukkers wordt steeds beperkter, en sommige boekhandels proberen orders te retourneren aan het Centraal Boekhuis omdat ze zich zorgen maken dat ze niet verkocht zullen worden.

Het is dan ook begrijpelijk dat uitgevers nieuwe publicaties uitstellen, of voorlopig alleen als ebook uitgeven. Met name boeken waar grote mediacampagnes voor georganiseerd zijn – Patty bijvoorbeeld, de nieuwe biografie van Patty Brard – bereiken natuurlijk niet zoveel mensen als gedacht.

Online oplossingen zoeken

Het is online intussen steeds drukker. Bibliotheken moeten hun servers krachtiger maken om te zorgen dat iedereen alle ebooks en luisterboeken kan blijven downloaden. Hebban schiet het boekenvak ook te hulp, deze week is daar een boekverkoperspanel opgezet waar boekverkopers hun favoriete boeken van de maand uit kunnen lichten en ervaringen van de werkvloer kunnen delen. De Hebban-redactie verzamelt deze toptitels en verhalen voor een maandelijkse rubriek. Vrijwilligers die graag zouden helpen met boekbezorging en dergelijke initiatieven hebben ook de boekverkopersbond bereikt, en er wordt gewerkt aan een manier om deze hulptroepen aan winkels te koppelen. 

Er wordt kortom hard gewerkt om het voor iedereen zo gemakkelijk en aangenaam mogelijk te maken. Als je de ervaring van een fysieke winkel niet kunt missen, zorg dan dat je je aan de voorschriften houd, voor jouw veiligheid en die van je boekhandelaar. Anders bieden de onbegrensde mogelijkheden van het internet een uitkomst voor lezers en boekhandels in deze moeilijke tijd. 


Door Remus Thijssendonderdag, 4 juni 2020

Column: 2114Ā belooft een rijk literair jaar te wordenĀ 

Eigenlijk had Karl Ove KnausgĆ„rd op 23 mei met veel ceremonieel zijn bijdrage aan de Framtidsbiblioteket zullen overhandigen. Maar dat ging vanwege corona/covid-19 niet door. De plechtigheid is uitgesteld tot 5 september. De productie van deze nieuwe KnausgĆ„rd loopt overigens geen vertraging op: het boek verschijnt zoals gepland in 2114.  Karl Ove KnausgĆ„rd is...


dinsdag, 2 juni 2020

Zes belangrijke boeken over racisme

Vorige week kwam de zwarte man George Floyd om het leven door ernstig, hardhandig politiegeweld van een witte agent in Amerika. Deze gebeurtenis gaf de wereldwijde protestbeweging Black Lives Matter een grote impuls. De afgelopen kreeg de beweging ontzettend veel steun. De Black...


maandag, 1 juni 2020

Spannende Boeken Weken: waarom zijn thrillers zo populair?

1 juni beginnen de Spannende Boeken Weken 2020. Drie weken lang brengt Stichting CPNB thrillers en spannende boeken onder de aandacht. Het thriller-genre is al lange tijd het meest gelezen genre in Nederland. Wat maakt thrillers zo geliefd?  ā€œBijna de...