zaterdag, 18 december 2021

Uitgeverij Orlando: De mooiste cadeautips voor de decembermaand

[Ingezonden mededeling] December is de cadeaumaand bij uitstek, en een boek is altijd een goed idee. Dit jaar misschien wel meer dan ooit. Met lange winteravonden zonder al te veel afleiding in het verschiet, verzamelden we hieronder onze cadeautips voor december!

Ariadne
Voor de lezers van Een lied voor Achilles en Circe

In een van de beroemdste Griekse mythes verraadt Ariadne haar vader, koning Minos, door Theseus te helpen de Minotaurus te verslaan. Theseus op zijn beurt verraadt Ariadne. Dit is haar verhaal. De betoverende debuutroman Ariadne is een indrukwekkende hervertelling van de oude Griekse mythe van Theseus en de Minotaurus.

Circe
Internationale bestseller voor de lezers van Een lied voor Achilles (nu een hit op Tiktok)

Bazarow

Van de met de Orange Prize bekroonde auteur van Een lied voor Achilles het indrukwekkende verhaal van de mythologische heks Circe, geïnspireerd door de Odyssee van Homerus. De wereld is een gevaarlijke plaats voor een vrouw alleen, en met haar onafhankelijkheid roept Circe de toorn van zowel mannen als goden over zich af. Om te beschermen wat haar het meest dierbaar is, moet Circe al haar krachten aanwenden.
Madeline Miller brengt de klassieke oudheid sprankelend tot leven in dit betoverende verhaal over goden en helden, magie en monsters, overleven en transformatie.

De letterkast
Roman over het leven van Fré Cohen

Kunstenares en grafica Fré Cohen (1903-1943) groeit op in een socialistisch arbeidersgezin in Antwerpen en Amsterdam. Al jong blijkt dat Fré veel aanleg heeft om te tekenen en ze wil dan ook niets liever dan haar talent ontwikkelen. Vanzelfsprekend is dat echter niet in die tijd. In De letterkast reconstrueert Edith Brouwer het leven van Fré Cohen. Ze schetst niet alleen een prachtig portret van een gedreven kunstenaar en ontwerper van boekomslagen, maar ook een beeld van het optimisme en de drang tot verandering in de jaren twintig in Amsterdam, gevolgd door de dreiging en de vernietigende krachten van het fascisme.

De meermin van Black Conch
‘Een imponerende prestatie.’ – The Sunday Times

De meermin van Black Conch is een levendig, meeslepend verhaal over liefde en vertrouwen, familie en vriendschap in een gemeenschap op een Caribisch eiland – een wereld die memorabel tot leven wordt gewekt in een roman die zich kan meten met De oude man en de zee en Liefde in tijden van cholera. Een duister liefdesverhaal over een visser en een zeemeermin, gebaseerd op een oude legende, waarover de jury van de Costa Award Best Novel of the Year zei dat het een ‘lyrische, glorieuze roman van een meestervertelster’ is.

Liefde in kleur
‘Babalola’s proza sprankelt.’ – The New York Times

Bolu Babalola heeft de mooiste liefdesverhalen uit de wereldgeschiedenis en de mythologie verzameld en ze levendig en met veel opvallende details herschreven. Hoewel haar focus ligt op de magische volksverhalen uit West-Afrika, laat Babalola ook iconische Griekse mythen, oude legenden uit het Midden-Oosten en verhalen uit landen die niet langer bestaan herleven.

www.uitgeverijorlando.nlvrijdag, 21 januari 2022

DLVAlive terugkijken met Marc Smeets over Joris-Karl Huysmans

De wereld van Joris-Karl Huysmans https://www.youtube.com/embed/68OZWZctGeU Sinds het ‘enfant terrible’ van de moderne Franse literatuur Michel Houellebecq in zijn voorlaatste roman Onderworpen (2015) van zijn hoofdpersoon een literatuurwetenschapper maakte die gespecialiseerd is Joris-Karl Huysmans staat deze schrijver uit de 19de eeuw weer...


zondag, 16 januari 2022

Je mist meer dan je leest (maar dat is niet het hele verhaal)

Hoewel er maar liefst 217 titels op de teller van 2021 staan – een alleszins respectabel aantal, werd ik bijna onmiddellijk na het opmaken van de stand overvallen door iets dat ik voor het gemak maar weemoed noem. Of het...


woensdag, 5 januari 2022

DLVAlive over de Franse schrijver Joris-Karl Huysmans

DLVAlive Online 20.00 - 21.30 | 17 januari 2022 De wereld van Joris-Karl Huysmans  Sinds het ‘enfant terrible’ van de moderne Franse literatuur Michel Houellebecq in zijn voorlaatste roman Onderworpen (2015) van zijn hoofdpersoon een literatuurwetenschapper maakte die gespecialiseerd is Joris-Karl Huysmans staat...