woensdag, 21 april 2021

Van schrijvershuis tot café, waar schrijf jij?

Levensverhalen zijn populair en iedereen kan zo’n verhaal schrijven. De vraag is wat ervoor nodig is om een goed levensverhaal te schrijven. De eerste stap is het werkelijk te gaan doen. Op welke plek lukt dat het beste?

Ieder leven is uniek en ieder leven kent interessante aspecten die het waard zijn om gedeeld te worden. Zo ontstaan verhalen die soms in een boek belanden. Levensverhalen worden ze genoemd. Biografieën zijn een geliefde categorie en regelmatig verschijnen er boeken over bijzondere mensen die iets in de melk te brokkelen hebben of hadden. Om in eigen land te blijven, de biografieën van Jan Wolkers, Boudewijn Büch of Annie M.G. Schmidt zijn daar voorbeelden van. 

Hoe zou het zijn om je eigen verhaal een plaats in een boek te geven? Het schrijven van je autobiografie is een bijzondere bezigheid. Natuurlijk; het gaat niet altijd van een leien dakje. Schrijven over je eigen leven vraagt om zelfreflectie, enige afstand, eerlijkheid en vooral veel keuzes maken, Ă©n een fijne goede plek om te kunnen schrijven. 

Vanuit je eigen bed of in een schrijvershuisje?

Bergen

Soms begint het met het bijhouden van een dagboek. Gewoon thuis aan de keukentafel of ’s avonds in bed. Een andere keer trekt iemand zich een paar maanden terug in een schrijfhuisje. Laptoptas met notitieblok en laptop mee en schrijven maar. In alle gevallen is het belangrijk een bepaald thema bij de kop te pakken dat zich leent om gedeeld te worden met anderen. Dat thema kan al lange tijd aanwezig zijn, maar het kan zich ook tijdens het schrijfproces pas openbaren. Gaat het om geluk, blijdschap of verdriet. Rouw misschien of het herenigen van een familie. Het kan natuurlijk alles zijn. Universele thema’s die op een persoonlijke manier tot leven worden gebracht spreken veel lezers aan. 

Het werd al even genoemd: het schrijvershuisje. Veel schrijvers in spĂ© menen een afgezonderde plek nodig te hebben om zich helemaal aan het schrijfproces over te kunnen geven. In huiselijke kring lukt het gewoonweg niet. Het schrijven gaat beter in een andere en vooral rustige omgeving. Meestal in de natuur, met weinig drukte daar omheen. 

Online zijn deze schrijvershuisjes overal in het land te vinden. Een van die schrijvershuisjes staat in Lutterzand in Overijssel. Idyllisch, gelegen in het bos en geschikt om er heerlijk te schrijven. Een ander voorbeeld is schrijvershuis Giethoorn. Even idyllisch en aan het water gelegen. Om gebruik te kunnen maken van het Giethoornse schrijvershuis is een literaire achtergrond wel noodzakelijk. Maar het kan natuurlijk ook een stuk vrijblijvender. Iedere rustige accommodatie, ergens in de natuur, leent zich om er te schrijven, mits voorzien van wifi en een fijn bureau met dito stoel. 

In de bieb of in de kroeg?

Wist je trouwens dat veel schrijvers niet thuis schrijven? Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Roald Dahl die in zijn tuinhuis schreef, maar ook Nederlandse schrijvers pakken eerst de rugzak voordat ze schrijven gaan. De een kiest voor een tweede (schrijvers)huis in Frankrijk, de ander zoekt het dichter bij huis. Als het maar niet thuis hoeft te gebeuren. Een plek in een bibliotheek kan natuurlijk ook. Daar heerst ook de stilte en iedereen die er zit, zit er te werken. Dat werkt! 

Het kan ook helemaal anders. Neem een tas vol met notitieblokken mee en duik de kroeg in. Inderdaad, daar is geen stilte, maar sommige mensen varen daar wel bij. Die houden van rumoer om zich heen en kunnen dan juist het beste schrijven. Bovendien kan het ook nog eens mooie verhalen opleveren. Je zit aan een tafeltje in de hoek en hoort en ziet van alles. Aan inspiratie geen gebrek, mits het bij je thema past natuurlijk. Zo geldt voor iedere schrijver dat hij of zij een eigen omgeving zal moeten scheppen of opzoeken waar het goed toeven en vooral goed schrijven is. Op welke plek schrijf jij? donderdag, 13 mei 2021

Abonnee worden op Bazarow Magazine

Ben jij al abonnee op Bazarow Magazine? Elke twee weken verschijnt er een editie met interviews, voorpublicaties Ă©n het laatste boekennieuws. Ook verloten we elk nummer diverse boeken. In het laatste nummer maar liefst 13 boeken. Wil je kans maken,...


woensdag, 12 mei 2021

Een boek past in elke tas

[Lifestyle] Lezen en voorlezen hebben een heleboel voordelen. Het is leuk, je kinderen worden er slimmer van, krijgen een betere concentratie en lesstof wordt er makkelijker door. Voor het slapen gaan nog even samen genieten van het voorlezen van een...


zondag, 9 mei 2021

Bazarow Magazine nr. 9 verschenen

In het vorige Bazarow Magazine vroegen we onze lezers, om mee te doen aan Het grote Bazarow & De Leesclub van Alles Onderzoek. Voor degenen die dat hebben gedaan: hartelijk dank! Alle reacties die we hebben gekregen zijn waardevol en...