dinsdag, 31 maart 2020

Vrouwkje Tuinman wint Grote Poëzieprijs 

Maandagavond ontving Vrouwkje Tuinman De Grote Poëzieprijs 2020 voor haar bundel Lijfrente. Deze prijs bekroont de beste Nederlandstalige bundel van het jaar met €25.000,- en is daarmee de grootste Nederlandse prijs voor poëzie. 

“Deze gedichten zijn openhartig, soms licht absurdistisch. Niets meligs of pastelkleurigs. Niet makkelijk, wel toegankelijk. Nuchter, maar nergens onpersoonlijk of kil. Integendeel: geen schoonschrijverij, en juist dat levert de mooiste zinnen op. En troost, daar waar er eigenlijk geen beginnen aan is.”

Met deze woorden werd Vrouwkje Tuinman’s bundel Lijfrente geprezen door de jury, in een filmpje. De bundel gaat over de plotselinge dood van een geliefde en de rouw die zij doormaakt. Ze schreef het oorspronkelijk niet voor publicatie, blijkt uit een interview met het NRC, maar om momenten vast te leggen. Pas toen Tuinman over haar nieuwe verkering durfde te schrijven, en erachter kwam dat die niet aan haar verhaal kon ontbreken, wist ze dat ze er toch een bundel van zou gaan maken. 
Het verslag van de gebeurtenissen die volgen op de dood van haar geliefde wordt met humor en relativering beschreven, eerder zakelijk dan sentimenteel.

Met haar nominatie voelde Tuinman zich nog de outsider van de shortlist, nauwelijks een echte kanshebber. De andere genomineerden waren veel meer gericht op maatschappijkritiek, wat Tuinman deed denken dat ze daar eerder naar op zoek waren.

De andere genomineerden waren:

Hogere natuurkunde van Ellen Deckwitz

Godface van Asha Karami

Zon van Peter Vehelst

het leven van sterren van marwin vos


Door Remus Thijssen
zaterdag, 28 november 2020

Extra literatuur nieuwsbrief

Vanwege het enorme aanbod aan nieuwe literaire boeken en ook recensies verschijnen er vanaf volgende week twee De Leesclub van Alles nieuwsbrieven over literatuur. Op dinsdag verschijnt voortaan de nieuwsbrief Nederlandstalige literatuur. De redacteur van dit domein wordt Marjon Nooij,...


dinsdag, 17 november 2020

Welke boeken van NU moeten op 'De nieuwe leeslijst Nederlands'?

Enquête over de nieuwe leeslijst Nederlands De leesvaardigheid onder jongeren loopt de laatste jaren steeds verder achteruit. Er zijn verschillende redenen aangedragen voor deze terugloop: het vak begrijpend lezen, de sluitingvan steeds meer bibliotheken, en natuurlijk de ontoereikendheid en veroudering...


donderdag, 29 oktober 2020

De Leesclub van Alles publiceert 10.000ste artikel

In 2009 ontstond De Leesclub van Alles in zijn eerste vorm. Zes vrienden die elke maand samen kwamen om een boek te bespreken dat iedereen las. Literatuur, maar ook veel non-fictie, boeken over alle onderwerpen, zeker zes jaar lang kwam...