dinsdag, 17 november 2020

Welke boeken van NU moeten op 'De nieuwe leeslijst Nederlands'?

EnquĂȘte over de nieuwe leeslijst Nederlands

De leesvaardigheid onder jongeren loopt de laatste jaren steeds verder achteruit. Er zijn verschillende redenen aangedragen voor deze terugloop: het vak begrijpend lezen, de sluitingvan steeds meer bibliotheken, en natuurlijk de ontoereikendheid en veroudering van ‘de leeslijst’ omdat de boeken hier op lang niet altijd relevant zijn voor jongeren.

Eerder dit najaar verschenen verschillende artikelen over het vak Nederlands en het doceren van Nederlandse literatuur op de middelbare school. Zo staan de grote drie van de vorige eeuw, oftewel Mulisch, Reve en Hermans nog altijd op de leeslijst voor jongeren op de middelbare school. Hoe relevant zijn deze namen nog? En moet iedereen onder de 20 nog wel Multatuli lezen?

Als jongeren meer moeten gaan lezen, is het dan niet fijn als zij kunnen kiezen uit moderne boeken die relevant zijn voor hen? Een lijst waar hun referentiekader op aansluit, met boeken die zij zelf leuk vinden? Er zijn zoveel prachtige Nederlandstalige boeken. Het moet toch mogelijk zijn om voor iedereen een aantal passende boeken te vinden?

Bergen

Bazarow start daarom vanaf vandaag met een enquĂȘte. Wij willen namelijk de ideale leeslijst van dit moment samenstellen, voor middelbare scholieren van nu! ‘De nieuwe leeslijst Nederlands’ voor jongeren met 25 boeken van deze tijd. Daarvoor willen we van alle Nederlanders, jong en oud, weten van welke boeken zij vinden dat jongeren ze moeten lezen. Omdat ze geweldig mooi, inspirerend, of inzichtrijk zijn, maar bovenal: omdat het boeken van deze tijd zijn die relevant zijn voor jongeren die het komend jaar hun leeslijst moeten samenstellen.

Hoe werkt het?
Klik op de link. Deze brengt je naar een Google formulier. Je kunt hier drie boeken invullen. De richtlijnen zijn als volgt:

  • De volgorde is willekeurig
  • Kies drie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken
  • Kies alleen fictieboeken. Je kunt ook kiezen uit andere genres dan literatuur, omdat wij denken dat er ook hele geschikte, leerzame en interessante boeken uit bijvoorbeeld het fantasy of thrillergenre zijn.

Het invullen van de enquĂȘte duurt niet meer dan twee minuten.

Hoe meer mensen dit invullen, hoe accurater de lijst wordt! Deel de enquĂȘte dus zodat we zoveel mogelijk meningen kunnen verzamelen.

Wij verloten drie Bazarow cadeaubonnen van € 25,- onder de mensen van wie een ingezonden boek in de top 5 staat. Wil je daar aan meedoen? Vul dan je e-mailadres in aan het einde van de enquĂȘte. De mailadressen worden nergens anders voor gebruikt.

De enquĂȘte is te beantwoorden tot en met donderdag 26 november, 24.00 uur. Hierna worden de gegevens verwerkt en de leeslijst opgesteld. Zaterdag 28 november publiceren we de lijst in Bazarow Magazine.

Bazarow redactiedonderdag, 29 oktober 2020

De Leesclub van Alles publiceert 10.000ste artikel

In 2009 ontstond De Leesclub van Alles in zijn eerste vorm. Zes vrienden die elke maand samen kwamen om een boek te bespreken dat iedereen las. Literatuur, maar ook veel non-fictie, boeken over alle onderwerpen, zeker zes jaar lang kwam...


dinsdag, 20 oktober 2020

Over de nieuwe rol van bibliotheken

Column. Laat ik eerst beginnen met wat linkjes naar artikelen van de afgelopen jaren: “Steden: Geen geld meer voor zwembad en bibliotheek.”“Honderden bibliotheken afgelopen jaren gesloten vanwege bezuinigingen”“De bibliotheek verdwijnt, en dat baart de Raad van Cultuur zorgen”“Twee vestigingen van...


woensdag, 30 september 2020

Het disfunctionele gezin in de Vlaamse literatuur

Column. Afgelopen zomervakantie eindelijk Het smelt, het alom bejubelde debuut van Lize Spit gelezen. Inderdaad niets dan loftuitingen voor deze veelgelaagde roman. Besprekingen zijn al op veel plaatsten verschenen, dat ga ik niet herhalen. Lees hier bijvoorbeeld de recensie van Marnix Verplancke. Wel...