dinsdag, 17 november 2020

Welke boeken van NU moeten op 'De nieuwe leeslijst Nederlands'?

EnquĂȘte over de nieuwe leeslijst Nederlands

De leesvaardigheid onder jongeren loopt de laatste jaren steeds verder achteruit. Er zijn verschillende redenen aangedragen voor deze terugloop: het vak begrijpend lezen, de sluitingvan steeds meer bibliotheken, en natuurlijk de ontoereikendheid en veroudering van ‘de leeslijst’ omdat de boeken hier op lang niet altijd relevant zijn voor jongeren.

Eerder dit najaar verschenen verschillende artikelen over het vak Nederlands en het doceren van Nederlandse literatuur op de middelbare school. Zo staan de grote drie van de vorige eeuw, oftewel Mulisch, Reve en Hermans nog altijd op de leeslijst voor jongeren op de middelbare school. Hoe relevant zijn deze namen nog? En moet iedereen onder de 20 nog wel Multatuli lezen?

Als jongeren meer moeten gaan lezen, is het dan niet fijn als zij kunnen kiezen uit moderne boeken die relevant zijn voor hen? Een lijst waar hun referentiekader op aansluit, met boeken die zij zelf leuk vinden? Er zijn zoveel prachtige Nederlandstalige boeken. Het moet toch mogelijk zijn om voor iedereen een aantal passende boeken te vinden?

Bergen

Bazarow start daarom vanaf vandaag met een enquĂȘte. Wij willen namelijk de ideale leeslijst van dit moment samenstellen, voor middelbare scholieren van nu! ‘De nieuwe leeslijst Nederlands’ voor jongeren met 25 boeken van deze tijd. Daarvoor willen we van alle Nederlanders, jong en oud, weten van welke boeken zij vinden dat jongeren ze moeten lezen. Omdat ze geweldig mooi, inspirerend, of inzichtrijk zijn, maar bovenal: omdat het boeken van deze tijd zijn die relevant zijn voor jongeren die het komend jaar hun leeslijst moeten samenstellen.

Hoe werkt het?
Klik op de link. Deze brengt je naar een Google formulier. Je kunt hier drie boeken invullen. De richtlijnen zijn als volgt:

  • De volgorde is willekeurig
  • Kies drie oorspronkelijk Nederlandstalige boeken
  • Kies alleen fictieboeken. Je kunt ook kiezen uit andere genres dan literatuur, omdat wij denken dat er ook hele geschikte, leerzame en interessante boeken uit bijvoorbeeld het fantasy of thrillergenre zijn.

Het invullen van de enquĂȘte duurt niet meer dan twee minuten.

Hoe meer mensen dit invullen, hoe accurater de lijst wordt! Deel de enquĂȘte dus zodat we zoveel mogelijk meningen kunnen verzamelen.

Wij verloten drie Bazarow cadeaubonnen van € 25,- onder de mensen van wie een ingezonden boek in de top 5 staat. Wil je daar aan meedoen? Vul dan je e-mailadres in aan het einde van de enquĂȘte. De mailadressen worden nergens anders voor gebruikt.

De enquĂȘte is te beantwoorden tot en met donderdag 26 november, 24.00 uur. Hierna worden de gegevens verwerkt en de leeslijst opgesteld. Zaterdag 28 november publiceren we de lijst in Bazarow Magazine.

Bazarow redactiedonderdag, 15 april 2021

Gezocht: nieuwe redactieleden De Leesclub van Alles / Bazarow Magazine

De redactie van De Leesclub van Alles / Bazarow Magazine is op zoek naar 6 nieuwe redacteuren die elk een specifieke boekendomein verzorgen voor de beide websites. Het gaat om de categorieën: Natuurwetenschappen & TechniekMens & MaatschappijGezondheid & PsychologieGeschiedenis &...


woensdag, 14 april 2021

Tassen waar altijd een boek in past

[Ingezonden mededeling] Of je nu naar het park gaat, in de trein zit of bij een vriend gaat logeren, je favoriete boek mee kunnen nemen is erg fijn. En dat kan in deze leuke zomerse tassen en rugzakken. Fijne praktisch...


donderdag, 25 maart 2021

Wie zijn jouw leermeesters m/v

[Column] De laatste maanden kwam ik weer de nodige artikelen en boeken tegen van mensen die mij intellectueel beĂŻnvloed en gevormd hebben. Ik dacht: daar moet ik toch eens een overzicht van maken. Niet alleen om het in kaart te...