woensdag, 8 december 2021

Woorden in je oren

De 5 Beste Podcasts over Boeken

[Lifestyle] Wat is er nu fijner dan jezelf op een druilerige middag te verliezen in een goed verhaal? Of het nu gaat om een paperback, e-reader of luisterboek, we ontsnappen soms graag even uit de dagelijkse realiteit. Maar wat moet je als boekenliefhebber beginnen als die stapel op je nachtkastje begint te slinken? En je vaste wekelijkse boekenclub kan vanwege de coronamaatregelen tijdelijk geen doorgang meer vinden? Voor de beste tips, eerlijke recensies en actuele aanraders beluister je dan een van deze geweldige podcasts over boeken.

Een moment voor jezelf

Een boek lezen is een echte soloactiviteit. Achtergrondlawaai hou je op afstand door bijvoorbeeld een koptelefoon en een leuk muziekje op te zetten. En meelezers zijn vanwege de anderhalvemeterregel natuurlijk uit den boze. Maar wat doe je met meelezers op het internet? Als je even niet oplet, kunnen hackers makkelijk meekijken bij je internetactiviteiten. Ook als je je creditcardgegevens invoert om dat interessante e-book aan te schaffen.

Om dit te voorkomen, schakel je het best een VPN in voordat je verbinding maakt met het internet. Wat is VPN? Een VPN moet je zien als een extra beschermingslaag voor je internetverkeer. Het voorkomt dat hackers jouw gegevens kunnen lezen en het beschermt je tegen malware. Zo kun je zorgeloos en veilig online aankopen doen, e-books downloaden, websites bezoeken en boekenpodcasts beluisteren.

Geschiedenis Magazine

De 5 Beste Podcasts over Boeken

Ben je onderweg naar de stad en wil je graag nog wat inspiratie opdoen voordat je de boekenwinkel instapt? Ben je op zoek naar een boek waar je je nichtje echt blij mee kunt maken voor de feestdagen? Of ben je benieuwd naar wat de critici nu precies vinden van dat debuut dat jij in een adem uitlas? Schakel dan snel je VPN in en schakel over op een van deze boeiende podcasts over boeken:

1. De Grote Vriendelijke Podcast

Als je geïnteresseerd bent in jeugdliteratuur, mag je deze podcastreeks zeker niet overslaan. In september 2018 maakten Jaap Friso en Bas Maliepaard de eerste aflevering, waarna er nog 61 volgden. Ze praten de luisteraars, vooral ouders en leerkrachten, elke maand bij over de nieuwste kinderboeken. Ook interessante interviews met schrijvers, vertalers en illustratoren komen standaard aan bod tijdens de uitzendingen.

2. Het Verhaal

In Boekenpodcast Het Verhaal gaat Monique Huijdink, auteur van ‘De Baas’, in gesprek met andere schrijvers. Vrijwel alle Nederlandse en Vlaamse schrijvers zijn in deze serie wel aan bod gekomen. Of er bestaat een grote kans dat dit nog gaat gebeuren. Van Pieter Waterdrinker en Nelle Noordervliet, tot Thomas Verbogt, Japke-d. Bouma en Erdal Balci. Ontdek hun drijfveren om een bepaald verhaal op te schrijven en dwaal rond in deze indrukwekkende bibliotheek van persoonlijke schrijversverhalen.

3. Tzumcast

Ook Tzum, het literaire webmagazine, verblijdt haar lezers en luisteraars regelmatig met een podcast. Inmiddels staat de teller al op 34 afleveringen waarin Roos Custers, Coen Peppelenbos, Bart Temme en Willem Goedhart het laatste boekennieuws bespreken. Nieuwe werken worden in huiskamersfeer door hen besproken. Denk aan ‘KliFi’ van Adriaan van Dis,  ‘De Grenzeloze Rivier’ van Mathijs Deen of ‘Willem die Madoc maakte’ van Nico Dros.

4. Lees Dees

In Lees Dees gaat het niet om de allernieuwste boeken. Wel gaat het om boeken die volgens Anton de Goede absoluut de moeite waard zijn om te lezen. Heb je bijvoorbeeld ‘Houthakken’ van Thomas Bernhard al gelezen? Het boek werd voor het eerst uitgebracht in 1984, dus er is een grote kans dat je dit gemist hebt. Doet de naam ‘Mihail Sebastian’ ook niet meteen een belletje rinkelen? Dan is het hoog tijd om ‘Sinds tweeduizend jaar’ eens op je leeslijst te zetten. De podcastserie is na 27 afleveringen aan een eind gekomen. Maar dat is geen probleem, omdat er nog heel wat pareltjes mee zijn te ontdekken.

5. De Waanzinnige Podcast

Natuurlijk mogen ouders en leerkrachten ook meeluisteren, maar deze podcast is toch echt gemaakt voor en door kinderen. In elke aflevering mag een kind vertellen over zijn of haar lievelingsboek. Er wordt ook een stukje uit voorgelezen. Om het voor alle leeftijden interessant te houden, zijn de reeksen afgestemd op verschillende leeftijdscategorieën.vrijdag, 21 januari 2022

DLVAlive terugkijken met Marc Smeets over Joris-Karl Huysmans

De wereld van Joris-Karl Huysmans https://www.youtube.com/embed/68OZWZctGeU Sinds het ‘enfant terrible’ van de moderne Franse literatuur Michel Houellebecq in zijn voorlaatste roman Onderworpen (2015) van zijn hoofdpersoon een literatuurwetenschapper maakte die gespecialiseerd is Joris-Karl Huysmans staat deze schrijver uit de 19de eeuw weer...


zondag, 16 januari 2022

Je mist meer dan je leest (maar dat is niet het hele verhaal)

Hoewel er maar liefst 217 titels op de teller van 2021 staan – een alleszins respectabel aantal, werd ik bijna onmiddellijk na het opmaken van de stand overvallen door iets dat ik voor het gemak maar weemoed noem. Of het...


woensdag, 5 januari 2022

DLVAlive over de Franse schrijver Joris-Karl Huysmans

DLVAlive Online 20.00 - 21.30 | 17 januari 2022 De wereld van Joris-Karl Huysmans  Sinds het ‘enfant terrible’ van de moderne Franse literatuur Michel Houellebecq in zijn voorlaatste roman Onderworpen (2015) van zijn hoofdpersoon een literatuurwetenschapper maakte die gespecialiseerd is Joris-Karl Huysmans staat...