woensdag, 15 september 2021

DLVAlive over de politieke actualiteit van George Orwell

Met Thomas Heij, filosoof en Orwell vertaler en Roeland Dobbelaer, filosoof en hoofdredacteur van DLVA/Bazarow.com

[Leesclubavond] Waarin schuilen de verlokkingen van het nationalisme en het fascisme? Hoe worden taal en literatuur gebruikt voor politieke doelen? Wat kun je doen om je eigen schrijfstijl te verbeteren? In Tegen totalitarisme lees je de antwoorden van George Orwell op deze vragen.

Orwell toont haarscherp hoe politieke ideologieĂ«n werken. Ook bespreekt hij de literaire helden die hem inspireerden bij het schrijven van Animal Farm en 1984. Orwells puntige columns en radio-optredens bevatten waarschuwingen voor duistere politiek, die niets aan actualiteit hebben ingeboet.

Roeland Dobbelaer in zijn recensie van het boek: “75 jaar oud zijn de essays over politiek, literatuur en taal van George Orwell. Ze hebben nog niets aan zeggingskracht en actualiteit ingeboet. […] Zijn zorgvuldig gekozen woorden zijn een verademing om te lezen, zijn engagement is ontroerend. Jeugdige heethoofden kan ik een extra Orwell boek adviseren.”

Technisch Weekblad

Tegen totalitarisme is een selectie van de teksten die Orwell schreef als journalist, criticus en politiek commentator, vertaald door Thomas Heij.

Op 27 september, 20.00 uur online gaan Thomas Heij en Roeland Dobbelaer met elkaar in gesprek. Ze spreken over de vertaalde bundel en over de actualiteit van George Orwell voor het huidige politieke klimaat. Wat kunnen we van Orwell leren, hoe kunnen we het huidige populisme tegen gaan. Wat moeten we doen? En vooral hoe moeten we hier over schrijven.

Praktisch:

  • datum: maandag 27 september
  • aanvang: 20.00 uur, einde: ca. 21.30 uur
  • besproken boek: Tegen totalitarisme
  • het boek is hier te bestellen
  • gast: Thomas Heij, filosoof en Orwell vertaler
  • gespreksleider: Roeland Dobbelaer, filosoof en hoofdredacteur Bazarow en DLVA
  • NB. het gesprek is uitsluitend online te volgen. Vooraf ontvangen mensen met een ticket een link voor online deelname. Regel je ticket voor 18.00 op 27-9 je ticket. Daarna is het niet meer mogelijk.
  • kosten ticket voor deze avond: € 0,00. Bestel hier je kaartje.vrijdag, 22 oktober 2021

Terugkijken: DLVAlive over de George Orwell filosoof met filosoof Thomas Heij

Waarin schuilen de verlokkingen van het nationalisme en het fascisme? Hoe worden taal en literatuur gebruikt voor politieke doelen? Wat kun je doen om je eigen schrijfstijl te verbeteren? In 'Tegen totalitarisme' lees je de antwoorden van George Orwell op...


dinsdag, 19 oktober 2021

De maand van de geschiedenis bij Orlando

[Ingezonden mededeling] Oktober is de maand van de geschiedenis en daarom allereerst aandacht voor de aangrijpende familiegeschiedenis die Miloe van Beek schreef over haar grootmoeder die worstelde met een vader die zich aansloot bij de NSB, en voor de indrukwekkende...


zondag, 17 oktober 2021

Bazarow Magazine nr. 19 over De Maand van de Geschiedenis

Er is weer een boordevol Bazarow Magazine met voorpublicaties, interviews, nieuws en winacties! Natuurlijk besteden we nog aandacht voor de Kinderboekenweek - nog twee dagen te gaan! En we staan stil bij de Maand van de Geschiedenis. Het thema dit...