Zaterdag, 8 februari, 2020

Geschreven door: Wille, Riet
Codon, Ingrid
Artikel door: Alem, Katelijne van

1,2,3,4 Geen hoedje van papier

ā€œEen muts zorgt voor warme oren, maar mijn neusje blijft bevroren!ā€

De auteur

[Recensie] Riet Wille werd geboren in Gent, waar ze opgroeide in een gezin van bloemisten. Daardoor ontstond de liefde voor de natuur. Ze studeerde logopedie en daarna neurolinguĆÆstiek aan de VUB. Ze ontdekt de wereld van de poĆ«zie en in 1984 debuteert ze met de bundel Zuurtjes en zoetjes. Ze gaat ook schrijven voor beginnende lezers en kinderen met leesproblemen. Ze heeft al ruim 75 boeken geschreven en haar werk is regelmatig bekroond.

De illustrator

Ingrid Codon groeide op in Antwerpen. Ze hield van kind al van tekenen. Ze begon als freelance illustrator te werken voor verschillende uitgeverijen. Inmiddels is ze al 35 jaar volledig illustrator. Ze tekent voor alle leeftijden en sommige van haar boeken zijn in 40 talen vertaald. Ze is ook bekend van Nellie&Cezar.

Boekenkrant

Verhaal

“Ik draag graag een pet en een zonnehoed,
een muts en een kroon staan me ook erg goed.

En voor die bobbel met bloed op mijn hoofd
heeft papa een pleister vol zoenen beloofd.”

Kleding

In dit boekje staat op iedere dubbele pagina een ander rijmpje over een hoofddeksel. Heel leuk om allemaal na te lopen samen, wat heb jij ervan in huis en wanneer gebruik je wat? Misschien kunnen jullie wel een toneeltje bedenken met alles wat je op je hoofd kunt doen!

Rijmpjes

De teksten staan allemaal op rijm, heel fijn om voor te lezen en later zelf te lezen. Kun je zelf ook rijmpjes bedenken over andere kleding die je aan hebt? Misschien kunnen jullie rijmwoordjes bedenken op broek, trui, schoen enzovoort!

Vormgeving

Een mooi stevig kartonnen boek. Goed bruikbaar voor jonge kinderen, dit boek kan zeker tegen een stootje. Heel herkenbaar ook, de hoofddeksels die langskomen zul je thuis vast ook hebben. Of je maakt ze samen met je kindje. De illustraties zijn vrolijk en spreken de dreumes vast en zeker aan, op iedere dubbele pagina zie je de dreumes van top tot teen staan. De achtergrond van de paginaā€™s zijn wit, de rijmpjes en illustraties mooi afgestemd op het niveau van de dreumes.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles