Woensdag, 27 november, 2019

Geschreven door: Josephine
Artikel door: Heijster, Karl van

Aan tafel met Charles Dickens

Al kokende geschiedenis leren

[Recensie] Charles Dickens kennen we natuurlijk van de meesterwerken: A Christmas Carol, Oliver Twist, A Tale of Two Cities. Maar achter elke grote man staat een minstens zo grote vrouw – en het liefst eentje die lekker kan koken. In Dickens geval was dat Catherine Hogarth, dat tussen twee haakjes na 22 jaar ten einde kwam na een affaire van de beste man. Maar gedurende die jaren zal ze, getuige Aan tafel met Charles Dickens, heel wat lekkere maaltijden verzorgd hebben. 

Het boek is een aangename en verzorgde mix van een toegankelijk geschreven culinair geschiedenis- en kookboek. De auteur – onder de ietwat curieuze noemer ‘Josephine van My inner Victorian’ – beschrijft op welke manier de toegenomen welvaart van de middenklasse, waar de Dickens toe behoorden, de eetgewoonten van die tijd beĂŻnvloedde. De stoomtrein maakte het bijvoorbeeld mogelijk lokale producten in heel Engeland te nuttigen. Een enorme vooruitgang, totdat bleek dat het voedsel bij aankomst bedorven bleek. Dat noodzaakte dan weer tot de uitvinding van bijvoorbeeld blikvoer.

Uiteraard betekent dat niet dat de gerechten in het boek uit louter geconserveerd voedsel bestaan, integendeel. De soepen, vlees- en groentegerechten en diners brengen heel wat handwerk met zich mee. Maar wie bereid is die moeite erin te steken, kan de magen van zijn of haar tafelgasten met een goed verhaal vullen. En dankzij de historische invalshoek hoeft met Aan tafel met Dickens geen enkel etentje stil te vallen. 

Dans Magazine

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles