Zaterdag, 20 juni, 2020

Geschreven door: Dematons, Charlotte
Recensie door: Pontororing, Rita

Alfabet

De a is van acht en van axolotl, de b is van…

[Recensie] De cover van dit formaat A4 boek is functioneel en grappig. Functioneel omdat de letters van de titel alfabet in kleine letters zijn weergegeven. Herkenbaar voor kinderen die net leren lezen, immers zij leren de letters met deze schrijfwijze.
Grappig door de illustraties van een leuk figuurtje en een aapje. Ze trekken beide aan de letter “a.”

Op de achterflap staan voorbeelden van de “b” en de “t”, hoe deze letters in het boek worden aangeboden. Het grappige figuurtje is een dief die de letters probeert te bemachtigen. Er is ook nog een gratis app te downloaden. Het boek heeft allerlei ingrediënten om het op te pakken en te bekijken.

Bij het openslaan van het boek zien we prikspelden. Kinderen gaan ze zeker tellen, en anders is het leuk om zelf te vragen of kinderen willen tellen. Als een boek bij het openslaan al zo veel uitnodigt om in gesprek te gaan met kinderen, wordt de aandacht van het meekijkend kind op een aanstekelijke manier getrokken. Nieuwsgierigheid naar kijken en nogmaals kijken in het boek, is verzekerd.

Samen kijken en ontdekken, dat is de kracht van alfabet. De beginletter van elke illustratie past bij een bepaalde letter. Schrijfster en illustrator charlotte dematons (met kleine letter) heeft over twee pagina’s illustraties verzameld met dezelfde beginletter.

TijdvoorTijdschriften

Als voorbeeld de letter “x.” Een hele rustige pagina met een enkele illustratie. Wat leuk is, zo kunnen kinderen zich verbazen over deze pagina: “zo weinig plaatjes”. Ontdekken ze zelf dat er niet zo veel woorden zijn die beginnen met de “x.” Nieuwsgierige kinderen gaan vast op zoek naar een andere letter die ook zo weinig plaatjes heeft. Of misschien willen ze weten welke letters een heleboel plaatjes hebben.

Op deze x-bladzijde voor de volwassenen een beetje een spoiler, wat is een “xantus’alk?” Waarschijnlijk voor velen onder ons zeer onbekend. Maar gelukkig is daar de bijbehorende gratis downloadbare app. Hou je telefoon boven het boek en zie…..

Wat ook opvalt  is dat op de buitenkanten van het boek alles met een kleine letter is geschreven. Prettig voor onze beginnende lezertjes.

We willen natuurlijk stiekem naast leesplezier, ook dat kinderen leren van boeken. Nou met dit boek leren ze een heleboel woorden, leren ze te zoeken, leren ze te denken, leren ze nieuwsgierig te zijn, leren ze beginletters te horen door te luisteren naar de klank, leren ze op een leuke manier met de digitale wereld te werken, leren ze samenwerken door met andere kinderen te kijken en te ontdekken. En nog veel meer.

Er valt zo veel te vertellen over alfabet, bekijk het boek zelf eens. Dit rijk geïllustreerde boek van Dematons zijn kleine kunstwerkjes. Met recht een boek voor 4+ en veeeeeel ouder.

Voor het eerst verschenen op De Leesclub van Alles