Zaterdag, 27 maart, 2021

Geschreven door: Slot, Myra
Artikel door: Brummelhuis, Bianca

Alles volgens plan

Want hoe plan je een reis als er constant dingen niet volgens plan verlopen?

[Tekst Achterflap] Voor de 24-jarige Nora van Schaijk bestaat er niets anders dan haar Grote Plan: accountant (en later partner) worden bij Klaver & Van Schaijk; het accountantskantoor van haar ouders. Ze is gestructureerd, netjes, zakelijk en komt altijd haar beloftes na. Wanneer ze echter op het punt staat om te starten met haar praktijkopleiding, wordt het testament van haar oma bekend gemaakt.

Nora herinnert zich opeens weer dat ze oma Ellie op haar sterfbed beloofde haar as uit te strooien. Ze wist alleen niet dat dit in oma’s oude Fiat 500 Topolino uit 1955 moet. En ze wist al helemaal niet dat ze per dag de bestemming voor de volgende dag te horen zal krijgen.

Toch besluit ze haar belofte na te komen en zet ze haar carrièreplannen in de wacht voor de reis van haar leven, want die bevat zo’n beetje alles waar ze niet van houdt: verrassingen, onverwachte wendingen en onbekende bestemmingen. En als ze dan ook nog reisjournalist Rens ontmoet, die in alles haar tegenpool is en niets volgens plan doet, is de ramp compleet. Want hoe plan je een reis als er constant dingen niet volgens plan verlopen?

[Recensie] Alles volgens plan is een boek waar ik vrolijk van werd. Nora maakt van alles mee wat behoorlijk buiten haar comfort zone ligt. De manier waarop ze daarop reageert vond ik vaak grappig, maar ook wel dapper. Vooral voor een buitenstaander komen veel situaties wel humoristisch over.

Nederlandse Natuurkundige Vereniging

De ontmoeting tussen Nora en Rens leidt overigens ook tot meer serieuze gesprekken. Ze helpen elkaar om zichzelf beter te leren kennen. Rens helpt Nora met zijn talent om mensen te doorzien en Nora helpt Rens met haar genadeloze eerlijkheid. Ik vond dit fijn om te lezen.

Een rode draad in het verhaal is het verleden van oma Ellie. Nora moet niet alleen de as van haar oma uitstrooien, maar ook een stuk van het verleden van oma ontrafelen. Dit blijkt een uitermate interessant verhaal te zijn.

Een andere verhaallijn belicht de band tussen Nora en haar beroemde broer. Dit is een relatief kleine verhaallijn, maar ook weer erg boeiend.

De liefde krijgt ook een kans in dit boek. Het laatste hoofdstuk vond ik wat dat betreft prachtig. Ik zag het ook zo voor me.

Het enige minpuntje aan het boek vond ik dat er een paar keer erg veel alcohol werd gedronken en dat dit weggezet werd als iets positiefs. Nora wordt zelfs een keer overgehaald alcohol te drinken terwijl ze eigenlijk water wilde. Daar hou ik persoonlijk niet zo van.

Maar afgezien van dat vond ik dit een heerlijk boek om te lezen. Er zitten grappige en meer serieuze situaties in. Het verhaal van oma Ellie is een heel fijne toevoeging. Het einde vond ik heel erg leuk. Een mooi feelgood verhaal dus.

Eerder verschenen op Drukinkt