Zaterdag, 15 februari, 2020

Geschreven door: Diverse Auteurs
Artikel door: Pontororing, Rita

Bakken als de beste

Jong Nederland leert bakken

[Recensie] Een kinderbakboek met duidelijke recepten? Dan hebben we het over Bakken als de beste. Een bakboek met meer dan 50 stap-voor-stap-recepten.

Allereerst wat biedt het bakboek? In elk geval vijf soorten baksels: cakes, taarten, taartjes, lekkers voor bij de thee en brood. De moeilijkheidsgraad is aangegeven met kleine gebakjes, geen sterren maar gebakjes. Leuk.

Er zijn bladzijdes gewijd aan keukenregels, keukengerei, baktechnieken en nog meer technische dingen. Duidelijk zaken niet zozeer interessant voor het kind dat gaat bakken als wel voor de volwassen bakhulp.

De illustraties moeten in dit boek natuurlijk leidend zijn. Als de kleine bakker/bakster iets wil uitzoeken om te maken dan moeten ze met behulp van de plaatjes kunnen kiezen. Dat zit wel goed, alle baksels zien er erg lekker uit.

Scènes

De mooie illustraties kunnen ook misleidend zijn dan is de moeilijkheidsgraad bepalend, van eentaart tot viertaarten. Dat is per bladzijde aangegeven dus dat betekent wel bladeren door het boek. Zeg nu zelf met hele jonge kinderen kies je graag de “eentaart” baklekkernij. Jammer dat de moeilijkheidsgraad niet is meegenomen in de Inhoudsopgave.

De baksels met ‘eentaart’ zijn er helaas niet zo veel. Wel is het erg leuk dat onder het hoofdstuk brood de scones tot “eentaart” bakrecept is uitgeschreven. Lekkere kleine broodjes waarvan de vulsels ook nog eens zelf bepaald kunnen worden.

Bij elke bakrecept staat in een apart kader onder het kopje “Hoelang”: de voorbereidingstijd en de baktijd. Daarnaast komt de bakker/bakster te weten hoeveel stuks het bakresultaat oplevert. Een heel belangrijke factor. Dan natuurlijk welke “IngrediĂ«nten” er nodig zijn en als laatste welk speciaal keukengerei moet je gebruiken. Tenslotte stapsgewijs de werkwijze mèt illustratie. Een kind kan de was doen, hier natuurlijk een kind kan bakken.

Hoe moeilijk zijn de baksels? De meeste bakrecepten hebben 2 of 3 taarten als moeilijkheidsgraad. Bij de taarten zijn twee moeilijker baksels opgenomen, de 4taart categorie. De makkelijker recepten geven natuurlijk wel de mogelijkheid om kinderen helemaal zelfstandig te laten bakken.

Bij alle bakrecepten is de oven nodig. Dus een volwassene zal wel in de buurt moeten blijven. Maar dat is toch alleen maar leuk, samen met kinderen bakken? En uiteraard daarna lekker smullen van de eigen baksels.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles