Zaterdag, 24 april, 2021

Geschreven door: Lieshout, Ted van
Hopman, Philip
Artikel door: Groot, Denise de

Boer Boris start de motor!

Machines op een boerderij

[Recensie] Als juf van groep 3 ben ik ontzettend fan van Boer Boris. Er zijn inmiddels al 14 delen verschenen en daarnaast heb je ook nog verschillende kleine boekjes en spelletjes. Ik zet ze altijd in bij meerdere thema’s, maar als ouder kun je deze boeken ook goed voorlezen aan je kind. 

Boer Boris is een prentenboekenserie geschreven door Ted van Lieshout. De boeken zijn geĂŻllustreerd door Philip Hopman. De serie heeft meerdere prijzen gewonnen. Zo is deel 2 Boer Boris gaat naar zee verkozen tot prentenboek van het jaar 2015 en is deel 3 Boer Boris in de sneeuw onderscheiden met een vlag en wimpel.

Boer Boris is een kleuter die zijn eigen boerderij heeft. Daarom sluiten de boeken denk ik ook zo goed aan bij jonge kinderen. Het gaat over een boer van ongeveer hun eigen leeftijd. Kenmerkend aan Boer Boris is zijn rode tractor. In de boeken staan verschillende thema’s centraal. De kinderen leren er iets van.

In Boer Boris start de motor! gaat het over de machines die Boer Boris allemaal op de boerderij gebruikt. Het verhaal is op rijm geschreven, hierdoor kun je het boek interactief voorlezen.  Dit boek is leuk voor kinderen die geĂŻnteresseerd zijn in grote machines. Er komt o.a. een tractor, maaimachine en hijskraan in voor.

Sociologie Magazine

Het boek bevat wel veel moeilijke woorden. De machines hebben soms ingewikkelde namen, maar er staat bijvoorbeeld ook “maak baan!” als iemand aan de kant moet.

Boer Boris start de motor! is een mooie toevoeging op de andere delen. Je hoeft de boeken overigens niet in chronologische volgorde te lezen.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles