Zaterdag, 18 juli, 2020

Geschreven door: Noort, Saskia
Artikel door: Groot, Denise de

Bonuskind

Vlotte zomerthriller is een tikje ongeloofwaardig

[Recensie] Bonuskind wordt d√© zomerthriller van dit jaar genoemd. Het boek is geschreven door Saskia Noort, schrijfster en columniste. Ondanks dat dit verhaal zich niet afspeelt in een zomers resort leest het als een trein, waardoor dit boek zeker geschikt is voor op het strand, of op een tuinstoel in je tuin. 

Wat ik bijzonder vind aan deze thriller is dat je vooral leest uit het perspectief van een puber, terwijl de meeste thrillers over de volwassenen gaat. Lies wordt op een ochtend wakker en merkt dat haar moeder er niet is. Ze maakt zich in eerste instantie niet zo veel zorgen, maar het is gek dat ze haar mobiel en sleutels niet mee heeft. Omdat er in eerste instantie niet zoveel aan de hand is, komt het boek een beetje langzaam op gang. Er is weinig spanning, al leef je wel mee met Lies die zich na een tijdje toch wel zorgen begint te maken. 

Zelf op onderzoek uitgaan

Het perspectief wordt op een gegeven moment afgewisseld met het perspectief van de moeder. De moeder hoor je vanuit haar dagboek, die Lies stiekem leest. Daardoor merk je dat er toch meer aan de hand is. Het is frustrerend dat niemand Lies wil geloven, daarom gaat ze zelf op onderzoek uit. 

Sociologie Magazine

Dat je het boek leest vanuit een puber heeft ook nadelen. Hierdoor lijkt het niet altijd op een thriller. De enige vraag die bij je opkomt is wat er met de moeder is gebeurd en dat wordt na 200 bladzijden een beetje saai. 

Op het einde is er, zoals te verwachten valt, een plottwist. Ik vind de invalshoek van deze plottwist heel sterk, maar hij had wat beter ingeleid kunnen worden. In de laatste 80 bladzijden was er opeens sprake van actie en daarom komt het een beetje ongeloofwaardig over. 

Ik twijfel een beetje tussen twee en drie sterren, maar omdat het boek makkelijk wegleest en ik het einde wel leuk vond geef ik Bonuskind toch drie sterren. 

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles