Zaterdag, 17 juli, 2021

Geschreven door: Pollan, Tracy
Pollan, Dana
Pollan, Lori
Pollan, Corky
Artikel door: Lindt, Jeanette van de

Boordevol groenten

Zo eet de familie Pollan

[Recensie] Wie kent Michael Pollan niet? De schrijver van Een pleidooi voor echt eten. Een boek dat iedereen gelezen moet hebben. Hij schreef het voorwoord in Boordevol groenten en legt daarin nog een keer uit wat hij bedoelt met “Eet, niet te veel, vooral groenten”. Een uitspraak waarop hij gek genoeg zowel door carnivoren als veganisten en vegetariërs werd aangevallen omdat hij geen kant koos maar alle mogelijkheden openliet. Het boek Boordevol groenten is geschreven door zijn moeder en  drie zussen die allemaal zo hun eigen manier van eten hebben. Na het voorwoord leggen ze allemaal uit waarom ze wel of juist niet vegetarisch eten. Er staat veel tekst in de eerste hoofdstukken maar dat verveelt geen seconde. De familie Pollan is een kleurrijk gezelschap.

Ook het hoofdstuk over het gebruik van dit boek, de ingrediënten in de voorraadkast en met name de ijzersterke adviezen en tijdbesparende tips zijn leuk. Voor de doorgewinterde kok zijn veel van die tips al bekend maar er zitten zeker verrassende tips tussen. Op pagina 34 beginnen de recepten met het hoofdstuk Mezze en hapjes. Er staan ook recepten met vlees en vis in het boek maar groenten spelen een hoofdrol. Dat is bij meer kookboeken het geval en toch is Boordevol groenten net iets anders. Zoals Michael in het voorwoord zegt: “Laat je niet foppen door de prachtige foto’s: dit is een kookboek dat met beide benen in de echte wereld staat, een wereld waarin de meesten van ons leven, koken en eten”.

En dat is precies de kern. Geen hoogdravende culinaire hoogstandjes maar down to earth recepten die voor iedereen maakbaar zijn en tegelijk zijn ze zoveel meer dan alleen maar groenterecepten. Ik noem uit ieder hoofdstuk twee recepten zodat je een beetje een indruk krijgt:

Mezze en hapjes
– Buffalo bloemkoolwings
– Gevulde champignons met pesto en parmezaanse kaas

TijdvoorTijdschriften

Salades
– Aziatische tofusalade met sesam en spinazie
– Carpaccio van peer met frisee en walnootvinaigrette

Soepen en chili’s
– Geroosterde tomatensoep met gruyère-kikkererwtencroutons
– Chili met rode linzen en twee soorten bonen

Burgers en sandwiches
– Tonijnburgers met srirachamayo
– Quesadilla’s met witte bonen, cavolo nero en geroosterde tomatillosalsa

Vegetarische hoofdgerechten
– Cavatappi (pasta) met aspergebroccoli en salieboter
– Spanakopita met drie soorten bladgroente uit de oven

Hoofdgerechten met vis en zeevruchten
– Zeebaars op mediterrane wijze
– Piccata van zalm met geslonken spinazie en witte bonen

Hoofdgerechten met vlees
– Balsamicokip met gekaramelliseerde venkel
– Traybake met kip tandoori en groenten

Bijgerechten
– Geplette aardappels met geschaafde spruitjes uit de oven
– Groene asperges met beurre noisette, gesmolten fontina (of gruyère) en pistachenoten

Zoetigheden
– Romige bananentaart met chocoladesaus
– Watermeloenijsjes met vlierbloemen en rosé

Zijn er dan geen op of aanmerkingen? Ik heb er slechts enkele.
Ik zie een recept met Yamboon. Om die te vinden moet je een goed gesorteerde Chinese supermarkt in de buurt hebben.
Er is een recept voor een salade met bulgogi (Koreaans gemarineerd rundvlees) dat ik een beetje onduidelijk vond in de bereiding.
Er wordt in een aantal recepten gesproken over aspergebroccoli. Wij kennen dat beter onder de naam bimi of Chinese broccoli.

Verder veel lof voor de vertaling. Een aantal organisaties, keurmerken en websites is omgezet naar voor ons bekende en men heeft dus niet klakkeloos de Amerikaanse overgenomen.
Heel handig zijn ook de lijstjes ‘Vers’ en ‘Voorraadkast’ bij de recepten en de tip om daar een foto van te maken voor je boodschappen gaat doen.
Het is een lange recensie geworden maar het boek is iedere vorm van aandacht meer dan waard.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl