Zaterdag, 11 januari, 2020

Geschreven door: Alberti, Frank
Artikel door: Lindt, Jeanette van de

Cambodja

Met veel aandacht en liefde gemaakt

[Recensie] De journalist/fotograaf Frank Alberti heeft al heel wat keren Cambodja bezocht en daar vrienden gemaakt. Hij verbleef er ook voor een langere tijd met als doel het maken van dit kookboek. Frank Alberti weet heel veel te vertellen over het land en zijn geschiedenis. En daar begint hij het boek dan ook mee. Het is een roerige geschiedenis met veel oorlogen en alle gevolgen van dien, zowel voor het land als voor de bevolking.

De grote passie van Frank is de Cambodjaanse keuken en daar heeft hij zich heel lang en goed in verdiept. Het resultaat van dit alles is een prachtig boek vol reisverslagen, informatie, persoonlijke verhalen van inwoners van het land en heerlijke recepten. Het leuke van de recepten is het feit dat Frank bij mensen thuis is geweest en heeft afgekeken wat ze van de dagelijkse maaltijd weten te maken. Soms is de maaltijd uitgebreid en soms bestaat die uit simpele gerechten. Het zijn dus geen gerechten die je tegenkomt op de menukaart van een wat duurder restaurant. Het is een soort streetfood dat door de mensen thuis wordt gemaakt en gegeten.

Het gevolg is dat je recepten krijgt die niet alleen authentiek Cambodjaans zijn maar die je ook makkelijk zelf kunt maken. Bij het doorbladeren denk je in eerste instantie wellicht dat er ingrediƫnten in de recepten staan waar je nog nooit van gehoord hebt. Maar bij het goed doorlezen van het boek blijkt dat je heel veel van die ingrediƫnten zelf kunt maken. Ze staan bij de basisgerechten. Een kroeungpasta wordt hier en daar gebruikt in een recept. Het blijkt een pasta te zijn van laos, kurkuma (vers), citroengras, knoflook en sjalotjes. Je maalt er een pasta van in de keukenmachine. Als je het leest dan klinkt het al heerlijk en je kunt het in een wat grotere hoeveelheid maken en invriezen.

Ook de Cambodjaanse basisbouillon is heerlijk. Daar gaat prahok in en volgens Frank Alberti is dat nog niet in Nederland verkrijgbaar. Je kunt het wel zelf maken en ook daar krijg je het recept van. Online kopen is ook een mogelijkheid. Het is een soort gefermenteerde vispasta. Overigens geeft Frank voor wat minder goed verkrijgbare ingrediƫnten altijd een alternatief.

Bazarow

Het heeft bij dit boek geen zin om post-its te plakken bij de recepten die je wilt maken want dan zit er op vrijwel iedere pagina een plakkertje. Van de geroerbakte tomaten met varkensvlees, de kroeung-curry met spareribs, het gekaramelliseerde varkensvlees met ei of de pompoencurrysoep met vis. En steeds krijg je aanvullende informatie over het gerecht en hier en daar een recept voor een heerlijke dipsaus of fruitsalade. De Khmer-rode curry en de kokos-pindacurry zijn nu al lievelingsgerechten.

De fotograaf Frank Alberti weet het boek extra aantrekkelijk te maken met prachtige fotoā€™s van de mensen, het land en de gerechten. Aan het eind krijg je nog een wat gegevens van een aantal mensen die hun gerechten hebben gedeeld. Je kunt bij ze op bezoek gaan als je naar Cambodja gaat. Of online bekijken wat ze doen. Een culinair reisverslag is vrijwel altijd genieten en als je van de Aziatische keuken en koken houdt dan is Cambodja ā€“ Een culinaire reis echt een geweldig boek.

Eerder verschenen op Kookboekennieuws.nl