"Ik heb altijd gedacht dat het Paradijs een soort bibliotheek zou zijn" - Jorge Luis Borges

Chamlang – De eerste Nederlandse vrouwenexpeditie

Zaterdag, 25 november, 2017

Geschreven door: Myra de Rooy
Artikel door: Robert Eckhardt

Vrouwen naar de top

[Signalering] Tijdens het lezen van Chamlang – De eerste Nederlandse vrouwenexpeditie werd ik op aangename wijze teruggezet in de tijd: zelf een team samenstellen, een expeditie organiseren en financieren, een onbekende zevenduizender uitzoeken en alles zelf doen op de berg. Dat proces kennen de meeste expeditieklimmers niet meer. Het is de grote waarde van Myra de Rooys boek: inspiratie opdoen om ook zo’n avontuur te beleven. En dat is totaal anders dan je inschrijven voor een commerciële expeditie.

Over het ‘waarom een vrouwenexpeditie’ schrijft Myra, die in 1988 deelnam aan dit avontuur, dat vrouwen onder elkaar eerlijker zijn over hun zwakheden en bij twijfel een klimpoging eerder afbreken dan wanneer ze met een gemengd team onderweg zijn. Dat lijkt verderop in het boek weersproken te worden door het feit dat de zes klimsters op weg naar de (soms) gevaarlijke Chamlang-oosttop (7290 m) risico’s namen die ze in de Alpen uit de weg waren gegaan. Maar dat siert hen ook juist. Ze gingen ervoor en daarbij werden soms grenzen overschreden.

Andere thema’s die het spannend geschreven boek een grote meerwaarde geven, gaan over de manier waarop de Chamlang het latere leven van de deelneemsters beïnvloed heeft en hun onderlinge, intense vriendschap die na bijna dertig jaar nog steeds bestendig is. Daarbij word je geraakt door Myra’s haarscherpe observaties, niet alleen anno 2017 maar ook al bijna dertig jaar geleden.

Ik vraag me af in hoeverre de vrouwenexpeditie van 1988 baanbrekend is geweest voor het vrouwenklimmen. Vrouwenexpedities vonden nauwelijks navolging. Op een recente Nepalavond werd de Chamlang door de NKBV niet gememoreerd. Wel een recente expeditie van het Korps Mariniers dat niet eens de hoofdtop van de achtduizender Manaslu heeft bereikt (en daar aanvankelijk over loog). Typisch Nederlands: het niet op waarde kunnen schatten van klimprestaties uit het verleden. De Chamlang is geen makkelijke berg. Deze prestatie hoort thuis in het rijtje grensverleggende, Nederlandse expedities van de jaren tachtig.

Boekenkrant

Eerder verschenen in Bergen Magazine 

 


Laat hier je reactie achter:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.