Zaterdag, 1 januari, 2022

Geschreven door: Gemert, Gerard van
Jonker, Rudi
Recensie door: Gelder, Joost van

Chaos United staat in de kou!

Voetbalfans opgelet!

[Recensie] Een leuk, spannend en grappig avontuur voor jonge lezers vanaf 8 jaar die houden van voetbal. Chaos United staat in de kou is het derde deel van de serie Chaos United en is als los deel te lezen.

Na het lezen van Chaos United staat in de kou ben ik erachter gekomen waarom de boeken van Chaos United zo populair zijn onder de voetbalfanaten uit mijn klas. Het boek leest fijn weg door de afwisseling van verhalen in combinatie met een graphic novel schrijfstijl. De zwart-witte tekeningen gemaakt door Rudi Jonker zijn grappig en voegen een extra dimensie toe aan het verhaal.

In Chaos United staat in de kou gaat Milan met zijn voetbalteam (Chaos United) op voetbalreis naar FC Barcelona, een prijs die ze in het vorige deel van het boek hebben gewonnen. Door een vulkaanuitbarsting in IJsland moet het vliegtuig echter uitwijken en Chaos United belandt in het Zweedse plaatsje Bƶrcelanƶ.

Het leuke aan dit aspect van het verhaal vind ik dat de schrijvers allemaal verbindingen maken met aardrijkskundige onderwerpen in de vorm van nieuwsberichten over vulkaanuitbarstingen, het team zelf en leuke reclamespotjes.

Pf

Het deed mij gelijk denken aan de echte vulkaanuitbarstingen die plaatsvonden in IJsland in 2010. Kinderen komen daarnaast ook in aanraking met ā€˜leukeā€™ nieuwsberichten, waardoor ze de krant misschien ook wel meer gaan waarderen en lezen. Een slimme keuze van de schrijvers.

Voor de serie Chaos United is zelfs een eigen website gemaakt waar je van alles kunt teruglezen: fragmenten, videoā€™s, voetbaltips, de opstelling van het team en een interview met de schrijvers van het boek Gerard van Gemert & Rudi Jonker.

Het schrijversduo weet met hun fijne schrijfstijl vol humor en vlot taalgebruik een leuke en spannende boekenserie over een voetbalteam af te leveren.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles