Zaterdag, 6 juli, 2019

Geschreven door: Onbekend
Artikel door: Alem, Katelijne van

Dansje doen

“Vogeltjes, het maakt niet uit hoe je danst,” zegt de juf. “Alles mag‚Ķ”

De auteur en illustrator

[Recensie] Frédéric Stehr komt uit een gezin met zeven kinderen. Hij werd als zesde geboren. Hij studeerde schone kunsten en werkte later als timmerman en schilder. In 1983 publiceerde hij zijn eerste prentenboek en hij heeft inmiddels al meer dan 60 boeken op zijn naam staan.

Verhaal

Buiten regent en stormt het, dus alle vogeltjes gaan binnen spelen. Ze gaan dansen! Eerst gaan ze opwarmen en daarna mogen ze hun dansjes laten zien. Zwaantje begint, ze kan op haar tenen dansen! De andere vogeltjes vinden het saai en willen op een andere manier dansen. Alle vogeltjes mogen het op hun eigen manier proberen. Ze gaan vrije expressie doen! Maar dan zijn ze Zwaantje kwijt… Als ze naar buiten kijken, zien ze haar dansen in de regen en daarna willen alle vogeltjes haar nadoen. Allemaal eigen dansjes in de regen.

Boekenkrant

Dansen

Als grote dansliefhebber vind ik het erg leuk hoe centraal het dansen staat. En het is op een mooie manier uitgewerkt, iedereen gaat heerlijk op zijn eigen manier dansen. Het lijkt eerst wat verdrietig te beginnen wanneer de vogeltjes het dansje van Zwaantje saai vinden en niet zo willen dansen. Ze trekt zich terug. Dit stukje is wat minder uitgewerkt, maar later wanneer ze Zwaantje zien dansen in de regen komt gelukkig alles weer goed. Dit boek nodigt uit tot lekker zelf dansen, de voorbeelden in het boek kunnen allemaal uitgeprobeerd worden.

Muziek

Als verdieping kan er geluisterd worden naar verschillende muziek. Want je kunt natuurlijk op allerlei soorten muziek dansen. Wat vind jij mooi, en kun je er langzaam of snel op dansen? Dit verhaal is daar een prima inleiding voor.

De quote op de achterkant van het boek is ook een mooie om bij stil te staan: “Als het regent, wacht niet op zonneschijn!”

Vormgeving

Een fijn boek, prima formaat en de tekst is duidelijk en goed voor te lezen. Een mooi aspect is dat alle vogeltjes anders zijn, dat is prettig uitgewerkt in de tekeningen. Ze zijn gedetailleerd en speels, vrolijk. Het boek nodigt mij uit meerdere keren voor te lezen en verschillende dingen aan te wijzen op de mooi ge√Įllustreerde pagina‚Äôs. Ook prachtig uitgewerkt hoe de vogels op hun beurt moeten wachten, zoals je natuurlijk in het echt ook moet leren.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles