Donderdag, 4 november, 2021

Geschreven door: Veen, Herman van
Recensie door: Veen, Evert van der

Dat kun je wel zien dat is hij

Levendig als de auteur zelf

[Recensie] Dit nieuwste boek van Herman Veen – inclusief CD met 14 nieuwe liedjes – is levendig en veelzijdig als hij zelf is, persoonlijk en in het theater. Hoewel Van Veen inmiddels een aardig eindje in de zeventig is, is hij nog net zo’n spring-in-het-veld als voorheen.

Dit boek Dat kun je wel zien dat is hij begint met een terugblik op zijn jeugd. Herman haalt herinneringen op aan zijn ouders en grootouders en weet met enkele zinnen de sfeer van de toenmalige tijd goed te typeren. Het zijn juist de kleine gebeurtenissen die hij zo mooi weet te schilderen en dat geeft een persoonlijke ‘touch’ aan dit gedeelte. Tegelijk besteedt Herman aandacht aan wat er zoal in de wereld gebeurt waarbij hij onder andere bij corona stilstaat.

Prachtig is de opmerking van zijn vader over de vioolles waarvoor hij moet overwerken om dit te kunnen betalen. “Ome Frans zei: ‘Vioolles is goedkoper’. ‘Hoezo?’ ‘Een viool heeft maar vijf snaren” (p. 121). Zo zijn er meer mooie verhalen over het kinderkamp in Nunspeet waar de enveloppe met het treinkaartje voor een prachtig plot zorgt. Hilarisch is het verhaal over zijn toelatingsexamen voor het conservatorium.

Tussen de bedrijven door vertelt Herman over het leven in de kunstsector en op die manier krijgt de lezer een aardig inkijkje in de dynamiek van dit vak dat ook z’n eigen zorgen en onzekerheden kent. Bekende namen als Toon Hermans, Ramses Shaffy, Jacques Brel, Charles Aznavour en Edith Piaff komen in dit boek voorbij.

Bazarow

Aardig in dit boek zijn de foto’s van affiches van voorstellingen, exposities en omslagen van boeken die Herman van Veen heeft geschreven. Hij is ook beeldend kunstenaars en daarom zijn er ook zelfportretten van hem opgenomen.

Een levensloop besluit dit boek en daaruit valt op te maken dat Herman van Veen en bijzonder productief mens is die maar liefst 180 CD’s, 80 boeken en 500 schilderijen heeft gemaakt. Voor al zijn activiteiten heeft hij internationale onderscheidingen en een eredoctoraat van de universiteit van Brussel ontvangen.

Dit boek Dat kun je wel zien dat is hij draagt met recht die titel want het is een echt Herman van Veen boek: hij schrijft zoals hij spreekt!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles