Zaterdag, 20 maart, 2021

Geschreven door: Van Ombergen, Joyce
Artikel door: Brummelhuis, Bianca

De bus naar Ronda

Afwisseling van avontuur en zoektocht naar antwoorden in het leven

[Recensie] Rowan, afgestudeerd ‘perfectioniste’ en grafisch vormgever, twijfelt over haar toekomst. Moet ze doorstuderen, gaan werken of neemt ze een tussenjaar? Al haar vrienden weten al wat ze gaan doen maar zij heeft werkelijk nog geen flauw idee! Als ze op een dag op het strand een tip van iemand krijgt, besluit ze dit als een teken te zien. Ze vertrekt zonder er al teveel bij na te denken naar Spanje om daar een tijdje te gaan werken. Niet iedereen is even blij met haar beslissing. In het buitenland aangekomen wordt ze niet alleen met een andere cultuur geconfronteerd maar ook met zichzelf. Kan ze op haar gevoel vertrouwen? Één ding is zeker, deze reis brengt haar op een heel ander pad.

De bus naar Ronda is een leuk verhaal om te lezen. Rowan maakt de nodige spannende dingen mee en ziet onderweg erg mooie dingen. Ook verlegt ze haar grenzen en doet dingen die ze eerder nooit gedurfd had. De reis die ze maakt wordt uitgebreid beschreven en ik kon me zo voorstellen dat ik met Rowan meereisde.

Wat echter nog belangrijker is, is dat Rowan ook een soort spirituele reis doormaakt. Ze komt in aanraking met verschillende theorieën en gedachtegangen. Ze leert hierdoor hoe ze keuzes kan maken zonder daarin te veel beïnvloed te worden door anderen. Ze leert keuzes echt vanuit zichzelf te maken. Wat overigens niet betekent dat ze geen advies van anderen meer kan aannemen. Ze leert ook op eigen benen te staan zonder het contact met de omgeving te verliezen.

Hoewel ik niet in iedere theorie die Rowan tegen kwam geloofde, vond ik ze wel interessant om over na te denken. Ik denk dat een jongere die zoekende is, hier wel wat aan kan hebben. De theorieën worden ook niet als absolute waarheden gebracht. Rowan (en dus ook de lezer) kan zelf bepalen wat ze ermee doet.

Technisch Weekblad

Dit is dus een spannende roman die ook inzicht kan geven in hoe je keuzes maakt en hoe je je zelfstandigheid beschermt. Welke van de twee reizen, de fysieke of de spirituele, je het interessantst vind kun je zelf bepalen.

Ik vond dit boek fijn om te lezen. De afwisseling van avontuur en de zoektocht naar antwoorden vond ik erg boeiend. Dit is zeker een boek om over na te denken.

Eerder verschenen op Drukinkt