Maandag, 12 april, 2021

Geschreven door: Korte, Floor
Artikel door: Veen, Evert van der

De groene tuin

Leidraad voor de beginnende tuinierder

[Recensie] De groene tuin behandelt alle aspecten voor de aanleg van een tuin en begint bij het ontwerp en geeft informatie over grondsoorten, tuinieren in alle seizoenen en beschrijft mogelijkheden om zelf dingen te bouwen voor in de tuin. Planten voor zon en schaduw komen aan de orde evenals eetbare planten voor mens en dier. Ook is er aandacht voor een balkontuin en planten die weinig aandacht vragen.

Het boek is prettig geïllustreerd en heeft en vriendelijke lay-out waardoor de toch al goed leesbare tekst extra plezierig overkomt. De groene tuin is ook eigentijds omdat er aandacht is voor het verminderen van warmte en het tegengaan van wateroverlast. Het zijn aspecten waar we in het huidige klimaat terdege rekening mee dienen te houden. Ook de biodiversiteit krijgt ruime aandacht. Het boek is eenvoudig geschreven en daarmee bij uitstek geschikt voor de beginnende tuinierder die nog over weinig kennis van zaken beschikt maar er wel zin in heeft. Een helder stappenplan helpt de hobbyist op weg.

Er is veel aandacht voor natuurwaarden: wat vogels en insecten nodig hebben en hoe je de tuin voor hen aantrekkelijk kunt maken zoals een insectenhotel en een vogelhuisje maar ook planten waar zij graag op afkomen. Aardig zijn ook de suggesties om materialen opnieuw te gebruiken. Floor de Korte is er beslist niet op uit om de lezer van dit boek voor alles naar een tuincentrum te sturen en daar veel geld uit te geven aan trendy producten.

Ook de moestuin krijgt aandacht evenals fruitbomen. Origineel zijn de suggesties om zelf thee te maken.

Awater

Het boek maakt zijn ondertitel Stap voor stap naar een oase vol planten, bloemen en groenten helemaal waar!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles