Zaterdag, 14 mei, 2022

Geschreven door: French, Nicci
Recensie door: Bertens, Jeannie

De gunst

De veelgeprezen Nicci French laat het afweten bij jubileum

[Recensie] Jude heeft een druk leven als geriater, ze woont samen met Nat, ze zijn hun huwelijk aan het voorbereiden dat in januari plaats zal vinden. Op een dag, na een uitputtende dienst in het ziekenhuis, staat ineens een oude bekende op Jude te wachten: Liam, haar eerste liefde. Hij vraagt haar iets voor hem te doen, een gunst waar niemand iets van mag weten.

Diezelfde avond nog wordt hij dood gevonden. De politie gelooft haar verhaal niet. Niemand gelooft haar, ook Nat niet. De media storten zich op het smeu├»ge verhaal van hun tienerliefde die nu een dodelijk vervolg lijkt te hebben. Jude raakt verstrikt in het leven van Liam dat zoveel anders was dan het hare. 

Ondergedompeld in emoties
Nicci French is het pseudoniem van Nicci Gerard en Sean French, een schrijvend echtpaar. Ze schrijven voornamelijk psychologische thrillers. Met het verschijnen van hun nieuwste boek, De gunst, vieren zij ook hun 25-jarig schrijversjubileum. Nicci French weet als geen ander de psyche van de personages goed te verwerken. Met name Jude wordt goed uitgewerkt, je leeft met haar mee wanneer ze wordt ondergedompeld in emoties. 

Toch voel ik ook irritatie bij haar persoon. Ze maakt ronduit domme keuzes die helemaal niet bij haar karakter passen. Die keuzes worden dan w├ęl weer goed uitgewerkt. Toch blijft er iets wringen. De spanning, vaak zo kenmerkend voor de boeken van Nicci French, blijft grotendeels weg. En zelfs de ontknoping kan niet helemaal bekoren. 

Yoga Magazine

Is het dan een slecht boek? Nee, de karakters zijn goed uitgewerkt, van de perfect lijkende Jude tot de verknipte personages die met Liam in ├ę├ęn huis woonden. Maar een literaire thriller, dat valt te betwijfelen. Hier had meer in gezeten.

Eerder verschenen op Perfecte Buren