Zaterdag, 27 november, 2021

Geschreven door: Biegel, Paul
Hollander, Carl
Recensie door: Arts-Honselaar, Hanneke

De kleine kapitein

De kleine kapitein dacht na, met diepe rimpels onder zijn te grote pet

[Recensie] In deze omnibus zijn de drie verhalen van de kleine kapitein verzameld: De kleine kapitein; De kleine kapitein in het land van waan en wijs en De kleine kapitein en de schat van schrik en vreze.

“De kleine kapitein woonde boven op het duin.” Niet dat bekend was waar hij vandaag kwam. Een golf had zijn boot Nooitlek boven op het duin geparkeerd. En ondanks dat de grijze schipper geprobeerd had te achterhalen waar hij vandaan kwam, had dat niets opgeleverd.

De kleine kapitein wachtte. Totdat er weer een golf zou komen, die zijn boot zou terugdragen naar de zee. Want de kleine kapitein wil naar het eiland van Groot en Groei, waar je in een nacht een grote man wordt.

In de tussentijd herstelt de kleine kapitein, samen met dikke Druif, Marinka en bange Toontje, zijn boot met de dingen die hij op straat vindt, een stuk kachelpijp, een po, ijzerdraad.

Technisch Weekblad

Wanneer de anderen naar school moeten, speelt de kleine kapitein, boven op het duin, een deuntje op zijn trompet en wacht op de golf die hem en zijn boot weer naar zee zal dragen. De grijze schipper – die hem af en toe bezoekt – spreekt raadselachtige woorden ‘misschien breng je ze allemaal wel mee’. De kleine kapitein begrijpt het niet.

En dan komt eindelijk de golf.

Op zee blijken Marinka, bange Toontje en dikke Druif als verstekelingen aan boord te zijn.

“Ze voeren vier dagen lang. Bange Toontje zwabberde het dek, dikke Druif stookte de vuren en Marinka bakte pannenkoeken. Soms viel er een in zee en dan kwamen er twee kabeljauwen om hem op te eten. Maar de kleine kapitein stuurde. Wijdbeens achter het roer, met zijn ogen op de kim.”

Op zoek naar het eiland Groot en Groei doen ze ook andere eilanden aan en beleven daar bijzondere avonturen. Het echte avontuur begint echter wanneer ze op Groot en Groei aankomen en daar Gijs treffen. Net als de grijze kapitein is hij schipbreukeling.

Het verhaal van de schipbreukelingen vormt een terugkerend element in alle drie de verhalen en voert de kleine kapitein met zijn vrienden over de wereldzeeën – beleven ze de spannendste avonturen – en keren uiteindelijk terug bij de grijze schipper.   

De prachtige illustraties in de bundel – kleurenillustraties en zwart-witte illustraties – ondersteunen de avonturen die de kleine kapitein en zijn vrienden beleven en zijn een feest op zich. Een prachtige uitgave van de verhalen die al vijftig jaar lang kinderen doen dromen van avonturen ver over zee, samen met de kleine kapitein. 

De kleine kapitein werd bekroond met een Gouden Griffel en is een van de allergrootste Nederlandse kinderklassiekers.

Voor het eerst gepubliceerd op De leesclub van Alles