Zaterdag, 15 juni, 2019

Geschreven door: Fienieg, Annette
Artikel door: Alem, Katelijne van

De liedjesatlas

24 wereldliedjes met CD

De auteur

[Recensie] Koos Meinderts is geboren in Den Haag in 1953. Hij maakte in 1983 zijn debuut met Mooi meegenomen. Hij heeft inmiddels al ruim vijftig titels op zijn naam staan. Zijn vrouw Annette Fienieg heeft  een groot deel van deze boeken geïllustreerd.

Koos schrijft ook voor volwassenen en hij schrijft ook zo nu en dan liedjes en stukken voor het theater. Hiervoor werkt hij regelmatig samen met cabaretier Harrie Jekkers of zanger Thijs Borsten.

Koos Meinderts maakte eerder met Annette Fienieg en Thijs Borsten De liedjesalmanak herfst en winter en De liedjesalmanak lente &zomer.

Archeologie Magazine

De illustrator

Annette Fienieg (vrouw van Koos Meinderts) is geboren in Den Haag in 1959. Ze heeft de opleiding Grafiek aan de Academie van Beeldende Kunsten gevolgd. Ze is zowel grafisch kunstenaar als illustratrice van kinderboeken. Ze werkt voor allerlei uitgevers in Nederland, maar ook in Duitsland. In 2012 hebben Koos en Annette de Kinderboekwinkelprijs voor het prentenboek Bij ons in de straat gewonnen.

Achterflaptekst

“De Liedjesatlas is een verrassende bundel kinderliedjes van Afrika tot Azië, schitterend geïllustreerd door Annette Fienieg. Koos Meinderts vertaalde en bewerkte populaire liedjes uit onder andere Rusland (De blauwe trein), China (De krantenjongen), de Verenigde Staten (Juf Lisa kreeg een baby), Suriname (Lekker koken) en Nieuw-Zeeland (Ik ben zo blij met mij).

Alle liedjes zijn door Thijs Borsten opnieuw gearrangeerd en worden gezongen door Peer de Graaf en singer-songwriter Leine.”

Verhaal

In deze bundel allerlei mooie volksliedjes uit veel verschillende werelddelen. Zo zingen we mee in Turkije met ‘Kleine Kikker’, in Zweden met ‘Moeders kleine Olle’ en in Brazilië met ‘Zwarte Zwaluw’. De liedjes zijn heel verschillend en erg leuk om naar te luisteren. Erg fijn om de teksten met mooie illustraties ter ondersteuning van de CD erbij te kunnen gebruiken.

Vormgeving

Een mooi boek met heldere kleuren. De illustraties zijn geweldig en ondersteunen de teksten van de muziek. De mooie aquarelpentekeningen zijn geweldig en het boek oogt zeer verzorgd.  Achterin het boek zit de CD in een hoesje, om hem goed te kunnen bewaren.  Het is leuk om de volksliedjes te leren kennen, de stemmen zijn goed verstaanbaar en de klank is behouden. Er zit solo in en samenzang in. Erg fijn om naar te luisteren.

Op de landkaart kun je zien waar de liedjes vandaan komen. Dit boek stimuleert de taalontwikkeling.

Dansen

Tijdens allerlei thema’s op de opvang en in de klas kan dit boek goed gebruikt worden. Zo kun je dansen uitvoeren op de volksliedjes, kan het boek gebruikt worden tijdens een workshop en kun je er klederdracht in opzoeken.

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles