Zaterdag, 26 december, 2020

Geschreven door: Pfister, Marcus
Recensie door: Alem, Katelijne van

De mooiste vis van de zee viert kerst

“Ik denk dat zij wel wat gezelschap kan gebruiken” 

De auteur en illustrator

[Recensie] Marcus Pfister werd in 1960 in Bern in Zwitserland geboren. Daar volgde hij een grafische opleiding aan de kunstacademie, waarna hij drie jaar werkte als grafisch ontwerper bij een reclamebureau. Sindsdien werkt hij als freelance illustrator. In 1986 schreef en illustreerde hij zijn debuut. Zijn grote doorbraak volgde in 1992 met De mooiste vis van de zee. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 30 miljoen exemplaren van verkocht en is het verschenen in ongeveer vijftig talen.

Voor Marcus Pfister staat Ă©Ă©n ding in zijn werk centraal, dat de waarde van een boek bepaalt: een boek moet kinderen en volwassenen dichter bij elkaar brengen en een intensiever contact tussen hen bewerkstelligen. Als dat lukt, is het boek geslaagd en heeft het zijn doel bereikt.
Een goed boek vormt een brug tussen kind en volwassene. Het moet een reeks vragen ontketenen en tegelijkertijd de fantasie van het kind verruimen. Marcus Pfister maakt zijn meeste tekeningen met waterverf. Voor landschappen op de achtergrond maakt hij gebruik van natte verf op nat papier om het resultaat een beetje vaag te houden. Voor scherpere details laat hij de verf eerst drogen, waarna hij het uiteindelijke plaatje laagje voor laagje op het papier te voorschijn laat komen.

Verhaal 

Het is Kerst! Regenboog en zijn vrienden vieren het gezellig samen. Maar ook de vissen die er niet bij kunnen zijn, vergeten ze niet!

Schrijven Magazine

Een warm kerstverhaal voor alle fans van Regenboog.

Kerst

Regenboog gaat allerlei vissen een goede Kerst wensen, hoe doe jij dat? Bel je iemand op of stuur je een kaartje? Dit jaar is het wat lastig om overal langs te gaan, dus misschien kun je extra veel kaartjes maken en opsturen!

Serie

Over de mooiste vis van de zee, Regenboog, zijn meerdere boeken verschenen. Bijvoorbeeld De mooiste vis van de zee helpt een ander en De mooiste vis van de zee sluit vrede. Misschien vind je het leuk om ook de andere avonturen te lezen en te verzamelen!

Vormgeving  

Dik kartonnen boem met mooie afgeronde hoeken. Een stralende cirkel maakt de kaft al magisch en door het boek heen zijn veel van deze stralende sterretjes en schubben te vinden, om helemaal in kerstsfeer te komen! De prachtige kerstster op de laatste pagina is een feestje om naar te kijken.

Het moraal van het verhaal om een kerstgroet aan iedereen te brengen is erg mooi. Zeker in deze tijden van corona is het prettig wanneer je merkt dat er iemand aan je denkt. In het verhaal wordt zelfs de meest chagrijnige vis blij van een beetje aandacht. Nu is het natuurlijk niet mogelijk om iedereen persoonlijk een kerstgroet te brengen, maar dit boek inspireert vast om het bijvoorbeeld via een kaartje, via de app of via de telefoon te kunnen doen!

Voor het eerst gepubliceerd op De Leesclub van Alles