Dinsdag, 22 november, 2016

Geschreven door: Konings, Wil
Artikel door: Verwaal, Ruud

De Power Patiƫnt

Regel goede zorg en hou regie in eigen hand

[Signalering] Het is niet fijn om te lezen dat er bijna drie families per dag een familielid begraven dat nog in leven had kunnen zijn. Meteen aan het begin van het boek De Power Patiƫnt word je als lezer op onprettige feiten over vermijdbare schade in de zorg gewezen. Dan gaat het niet alleen om sterfgevallen, maar ook om vaak blijvende schade door handelen of juist niet handelen van een zorgverlener of door het zorgsysteem. En soms is ook de patiƫnt zelf de oorzaak, bijvoorbeeld als er geen sprake is van therapietrouw.

Het lijkt een open deur, maar het goede nieuws is dat je als patiƫnt, naaste of mantelzorger het nodige kunt doen om die schade te beperken of te voorkomen. Wil Konings heeft een methode bedacht die je daarbij kan helpen. De letters die het woord POWER vormen, staan voor de stappen die je moet zetten om goede zorg voor jezelf te regelen en de regie van je ziekteproces in eigen hand te houden. Deze stappen worden in vijf hoofdstukken helder toegelicht en van voorbeelden uit de praktijk voorzien. Het inspirerende verhaal rond het boek De Power Patiƫnt is inmiddels vergezeld gegaan van diverse ondersteunende filmpjes op internet, waaronder een boektrailer en een mini-do- cumentaire. Hier is steeds auteur Konings te zien, die het concept van haar model toelicht. Tijdens een zogeheten TeD Talk van ruim zes minuten voor een gehoor op de Universiteit Twente doet zij dit in verzorgd engels, en belangrijker: op een aanstekelijke manier.

Wat zeker ook niet onvermeld mag blijven is de uitstekende vormgeving van het boek, dat in 2015 al bij uitgeverij De gezonde Pers verscheen. Voor een niet al te duur boek is het stevig ingenaaid met harde kaft (het doet denken aan onverslijtbare jeugdseries als Saskia en Jeroen bij uitgeverij Van Holkema en Warendorf uit de jaren 50), het ligt lekker in de hand en hoofdstukindeling en typografie zijn handig en fraai verzorgd. Met een aanbevelend voorwoord van PvdA-kamerlid Lea Bouwmeester.

ScĆØnes

Eerder verschenen in Hematon Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alleen inhoudelijke reacties die gaan over het besproken boek en/of de recensie worden geplaatst.